College voor de Rechten van de Mens opgericht

Delen:

Nederland heeft vanaf vandaag een eigen College voor de Rechten van de Mens. De officiële start vindt deze ochtend plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Onder de gasten zijn koningin Beatrix en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navanethem Pillay. Het College zal de rol van waakhond vervullen op het gebied van mensenrechten in Nederland.

Het College zal rapporteren aan de Verenigde Naties, geeft adviezen en doet onderzoek naar het beschermen van mensenrechten. De Commissie Gelijke Behandeling maakt deel uit van het nieuwe instituut.

Vorige maand werd de samenstelling van de Raad van Advies bekend. Alex Brenninkmeijer (Nationale Ombudsman) en Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, maken er deel van uit.

Voorzitter van het College is Laurien Koster. Zij was sinds mei 2008 voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling. In een eerder bericht op deze site stelt zij dat het over het algemeen goed gesteld is met de mensenrechten in Nederland, maar dat er ook nog veel valt te winnen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven