Coronacrisis maakt financieel juristen extra flexibel en creatief

Dat de coronacrisis niet alleen een gezondheidscrisis is maar ook een financiële, daar weet Joost van Hunnik inmiddels alles van. Hij zag hoe de wereld van het financiële recht werd geraakt door corona, en hoe het financiële recht met oplossingen kwam op het gebied van kredieten, preventief beheer en nieuwe regelgeving. In zijn coronablog beschrijft hij hoe de afgelopen maanden zijn voorbijgegaan.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Joost van Hunnik

“Sinds 1 juni jl. ben ik als advocaat-partner verbonden aan FG Lawyers, een boutique kantoor met een focus op corporate en financieel recht. Middenin de coronatijd. Het was een bewuste keuze. Ik heb er plezier in cliënten te helpen met ad-hoc vraagstukken op het gebied van krediet en vermogensbeheer in complexe situaties. Afwisselend thuis en op kantoor. In het laatste geval wel op de fiets tussen Baarn en Amsterdam. Lekker in de buitenlucht: een veilige manier van reizen, die energie en onderweg de beste ideeën oplevert! En af en toe een conference call vanaf de Hilversumse heide. Een mooiere kantooromgeving heb ik niet eerder gehad.

Coronaproof herbeëdiging

Na een periode van tien jaar buiten de advocatuur als general counsel en bestuurder moest ik wel weer worden herbeëdigd als advocaat. Aangezien de rechtbank was gesloten voor beëdigingen, vond mijn ‘1,5 meter’-beëdiging plaats in een ruime zaal in de kantoren van Zuid-WTC. Het voelde als een persoonlijke mijlpaal in een bioscoopzaal, zij het zonder publiek. Gelukkig was er daarna – het was hartje zomer – buiten plaats voor een ‘1,5 meter’-borrel met mijn kantoorgenoten.

Innovatie en flexibiliteit op alle fronten

Op kantoor merken we dat onze cliënten innovatief en flexibel zijn. Wij zien bijvoorbeeld dat aanbieders van hypothecair, consumenten- en MKB-krediet versneld met innovatieve oplossingen komen voor de identificatie en acceptatie van klanten en het sluiten van overeenkomsten op afstand. Fintechs en andere partijen willen graag toetreden tot de markt om op alternatieve wijze financiering te kunnen aanbieden. Daarnaast willen geldverstrekkers hun klanten die door de coronacrisis in de problemen komen graag helpen door preventief beheer en het bieden van maatwerk, zoals uitstel van betaling of het wijzigen van voorwaarden. Ook krijgen wij veel vragen over het door de overheid gegarandeerde corona-overbruggingskrediet (BMKB-C) en het Klein Krediet Corona voor ondernemers. Dit vraagt dezelfde flexibiliteit en creativiteit van ons kantoor en het is mooi om bij deze vraagstukken te kunnen sparren met onze cliënten en ze adequate juridische hulp te kunnen bieden.

Uitstel, afstel of versneld?

Het financiële recht is veelal gebaseerd op Europese richtlijnen, verordeningen en onderliggende regelgeving en wordt ingekleurd door onder meer interpretaties, Q&A’s en leidraden van Europese en nationale toezichthouders. Wetgevers en toezichthouders pakken in de coronacrisis hun rol door concrete nieuwe maatregelen te nemen om de economie op peil te houden en marktpartijen uit te leggen wat zij in tijden van crisis verwachten op basis van bestaande regelgeving. Een kleine greep uit een veelheid aan ontwikkelingen: de tijdelijke verlaging van de maximale rente op kredieten naar 10 procent, het uitstel van de Securities Financing Transactions Regulation (per 13 juli jl. alsnog ingevoerd), het advies van de AFM om procedures van crowdfundingplatformen aan te scherpen, de gevraagde aandacht voor zorgvuldige klantbehandeling bij productontwikkeling en evaluatie van financiële producten.

Spin in het web

Dergelijke maatregelen vragen nogal wat van de markt. Zij zorgen enerzijds voor een versnelde toepassing van regelgeving en anderzijds soms juist voor uitstel van regelgeving. Marktpartijen spelen hier op in. Zij hebben op zich de intrinsieke wil om aan regels te voldoen, alleen soms hebben ze wat hulp nodig. Goed om te zien dat de toezichthouders hun rol op dit vlak serieus nemen en de markt van informatie voorzien. Aan ons de taak om het overzicht te houden voor onze cliënten en ze te begeleiden in het toch al complexe web aan financiële regelgeving. Crisis of geen crisis.”

Bekijk alle afleveringen van de rubriek Coronarecht

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top