Coronamaatregelen in rechtspraak en advocatuur

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_335486550_s-2019
beeld: Depositphotos

Tot eind deze maand wordt de toegang tot de gerechtsgebouwen beperkt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Verschillende advocatenkantoren hebben hun medewerkers gevraagd vanuit huis te werken.

Wie ziek of verkouden is, is voorlopig niet welkom in de Nederlandse gerechtsgebouwen. Hetzelfde geldt voor grotere groepen. Met de beperking van de toegankelijkheid volgt de Rechtspraak de nieuwe richtlijnen van het RIVM en de nationale crisisorganisatie. Deze houden in dat iedereen die hoest, verkouden is, keelpijn of koorts heeft zoveel mogelijk thuis blijft. Evenementen met meer dan honderd mensen worden afgelast. Mensen werken zoveel mogelijk thuis, ook als zij geen klachten hebben.

Uitstel rechtszaken

De Rechtspraak is nog in kaart aan het brengen wat de praktische gevolgen van deze richtlijnen zijn voor de gerechten. De kans is groot dat bepaalde rechtszaken worden uitgesteld, bijvoorbeeld omdat direct betrokkenen niet naar de rechtbank kunnen komen. Ook is het denkbaar dat publiek (deels) wordt ondergebracht in een aparte zaal met videoverbinding. Groepsbezoeken en andere evenementen gaan voorlopig niet door.

Eerder deze week werd door de rechtbank Oost-Brabant al een zitting afgelast, omdat de kantonrechter uit voorzorg thuiszat.

Advocatuur

Verschillende advocatenkantoren hebben nadat de nieuwe maatregelen door het kabinet werden aangekondigd, hun personeel verzocht om zoveel mogelijk om vanuit huis te werken. Overleg met cliënten moet voor zover mogelijk telefonisch of met een videoverbinding plaatsvinden. Vergaderingen die niet essentieel zijn worden afgezegd of middels een conference call gehouden.
De Brauw Blackstone Westbroek, het grootste advocatenkantoor in Nederland, is een van de kantoren die zijn medewerkers heeft gevraagd om tot in ieder geval het eind van maart thuis te werken.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl