D66 en CU Amsterdam willen spreekuurrechter

Delen:

Reinier van Dantzig
Reinier van Dantzig. Foto: D66 Amsterdam

De gemeenteraadsfracties van D66 en de ChristenUnie in Amsterdam pleiten voor een experiment met de spreekuurrechter in de hoofdstad. De raadsleden Reinier van Dantzig (D66) en Don Ceder (ChristenUnie) hebben hiervoor een initiatiefvoorstel ingediend bij het college van burgemeester en wethouders.

“Wij zijn op zoek naar gelijke kansen in de rechtspraak,” zegt fractievoorzitter Reinier van Dantzig van D66. “Er worden nu nog behoorlijk wat drempels opgeworpen. Door hoge kosten en onvoldoende juridische kennis staan mensen met de smalle beurs op achterstand.” Hij noemt de spreekuurrechter “een goede en laagdrempelige manier om je recht te halen.”

Compromis

De spreekuurrechter, een toegankelijke, goedkope en snelle manier van rechtspraak, ging in Noord-Nederland bij wijze van proef van start op 1 oktober 2016. Het experiment werd stopgezet in juni van dit jaar.. Kenmerkend is de mondelinge behandeling op de zitting, zonder dat er vooraf processtukken hoeven te worden uitgewisseld.  Een advocaat inschakelen is niet nodig. Als de rechter beide partijen heeft aangehoord, stuurt hij aan op een compromis. Lukt dat niet, dan hakt hij alsnog de knoop door.

Uit onderzoek van bureau Pro Facto samen met de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat de spreekuurrechter van de rechtbank Noord-Nederland 64 zaken heeft behandeld, waarvan er 58 eindigden in een schikking tussen de partijen. Dat is een schikkingspercentage van 91, aanzienlijk hoger dan bij reguliere procedures bij de kantonrechter (28 procent). Het ging vooral om burenruzies, maar ook om conflicten over een verbouwing of een aankoop.

Ook geschillen met de gemeente

In Amsterdam moeten ook geschillen met de gemeente bij de spreekuurrechter terecht kunnen komen, vinden D66 en ChristenUnie. De partijen willen dat de spreekuurrechter op meerdere plekken zitting heeft.

Het Amsterdamse college van b en w heeft vier tot zes weken om te reageren. Binnenkort hebben de initiatiefnemers een afspraak met het rechtbankbestuur. Van Dantzig: “We moeten nu in Amsterdam onze schouders eronder zetten, en daarna kijken of we dit kunnen uitrollen over het hele land.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven