D66 wil niet-juristen als rechter inschakelen

Delen:

Zittingkamers van rechtbanken zouden volgens D66 bij de behandeling van fraudezaken of financiële geschillen moeten worden uitgebreid worden met deskundigen op financieel gebied. Deze experts hoeven geen juridische kennis te hebben.

Om de verklaringen van door het OM of de verdediging opgeroepen getuigen-deskundigen op juiste waarde te kunnen schatten, zouden rechters bijstand moeten krijgen van deskundigen. De fractie van D66 deed dit voorstel deze week in een notitie over de versterking van de rechtstaat.

In de notitie wordt voorgesteld om in het Wetboek van Strafvordering de bepaling op te nemen dat een zittingskamer van drie rechters of raadsheren bij complexe zaken met twee deskundigen kan worden uitgebreid tot vijf leden. De fractie verwijst daarbij naar de speciale penitentiaire kamers van rechtbanken, die beslissen over de verlenging van tbs. Hierin hebben naast drie rechters twee gedragsdeskundigen zitting.

Behalve bij financiële geschillen en fraudezaken zou het inschakelen van experts volgens D66 ook bij de beoordeling van ingewikkelde nuttig kunnen zijn. Het is voor rechters nu eenmaal ondoenlijk om zelf alle kennis in huis te hebben. “Wat dat betreft is het investeren in deskundigheid van rechters door opleidingen op zichzelf niet voldoende”, aldus de notitie. “Hier valt immers niet tegen op te studeren.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven