De interim jurist: van alle markten thuis

Delen:

Bij het werk van een Interim Professional Legal stelde ik me van alles voor: bezwaarschriften afhandelen bij een gemeente; begeleiden van aanbestedingen; verlenen van vergunningen. Maar mijn nieuwe opdracht werd: docent recht aan een HBO-instelling. Dat kan dus ook!

Docent recht. Het is niet het eerste waar je aan denkt bij het werk van een interim-jurist. Totdat ik werd benaderd voor een docentschap recht voor tweedejaars studenten accountancy en bedrijfseconomie bij een HBO-instelling. Onderwerpen: ondernemingsrecht en belastingrecht. Ik was gewend mezelf als bedrijfsjurist te zien, dus dat was even omschakelen. Maar ik ben tenslotte bij Yacht gaan werken voor het avontuur en de afwisseling. Deze uitdaging past helemaal in het beeld.

Ik kijk inmiddels terug op een leerzame periode. Aanvankelijk wilde ik heel sterk vanuit de juridische inhoud lesgeven. Van collega’s hoorde ik dat alle beginnende docenten dat doen. Concentratie op de inhoud geeft zekerheid. Dat is iets wat een beginnende docent kan gebruiken! Maar ik merkte al gauw: om kennis over te dragen, is inhoud niet genoeg. De juridische inhoud moet worden getransformeerd tot een boeiend college. Het is daarom belangrijk om aansprekende voorbeelden te bedenken. Die moeten ook nog eens aansluiten bij de belevingswereld van studenten. Je moet er dus achter zien te komen hoe de studenten tegen het recht aankijken.

Grappig genoeg zit daar wel een overeenkomst met ander interim-werk. Wanneer je bijvoorbeeld als bedrijfsjurist aan de slag bent, heb je met collega’s te maken die geen jurist zijn. Ook dan moet je hen het belang van juridische onderwerpen duidelijk maken. Hoe doe je dat? Door aan te sluiten bij hun belevingswereld. Aankomende bedrijfseconomen en accountants willen weten wat de wettelijke regels betekenen voor de praktijk. Je moet dus ingaan op vragen als: wat zijn de fiscale risico’s? Welke mogelijkheden biedt de wet om daarmee om te gaan? En wat betekent een en ander voor de balans en de winst- en verliesrekening? Als je eenmaal door hebt wat voor studenten relevant is, komt het met de kennisoverdracht wel in orde. Dan blijkt de afstand tot ander interim-werk helemaal niet zo groot te zijn. En dat is nou het leuke van interim jurist: je raakt steeds meer van alle markten thuis.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven