De juridisch medewerker is niet meer (althans, bij de Rechtspraak)

Sinds kort werken er ‘gerechtsjuristen’ en ‘juridisch adviseurs’ bij de Rechtspraak. Het zijn de nieuwe benamingen voor wat voorheen ‘juridisch medewerker’ en ‘stafjurist’ heette.

Delen:

Depositphotos_218976780_S-rebrand-e1a00b19
beeld: Depositphotos

Het gaat om een verandering van functietitels waartoe het Presidenten-Raad-Overleg in november 2021 heeft besloten en die inmiddels is doorgevoerd.

Rondetafelgesprekken

De wijziging komt voort uit een aantal rondetafelgesprekken over de rol en positie van juridisch medewerkers. Aan de gesprekken namen behalve gerechtspresidenten en leden van de Raad voor de rechtspraak ook juridisch medewerkers en leden van de Centrale Ondernemingsraad deel. “De nieuwe benamingen passen inhoudelijk beter en doen meer recht aan de juridisch inhoudelijke bijdrage die juridisch medewerkers leveren”, antwoordt een woordvoerster van de Raad voor de rechtspraak op de vraag naar de reden voor de aanpassing.

Grote groep

De wijziging van functietitel betreft een grote groep medewerkers. Van alle werknemers bij de Rechtspraak is 29 procent werkzaam als gerechtsjurist of stafjurist. Dit staat gelijk aan 3.204 fte (op een totaal van 10.925 fte).

Van gerechtssecretaris tot gerechtsjurist

De naam ‘juridisch medewerker’ werd ingevoerd in 2007 en heeft het veertien jaar volgehouden. Vóór 2007 heetten deze functionarissen ‘gerechtssecretaris’. In het woord gerechtsjurist komen elementen uit beide vorige benamingen terug.

Hoewel ook gerechtsjuristen bij de besluitvorming rond de ‘omnaming’ betrokken waren, is niet iedereen blij met zijn nieuwe functienaam. “Uit de geluiden uit de interne organisatie maken we op dat de meningen over de nieuwe namen verdeeld zijn”, aldus de woordvoerster.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven