De Rechtspraak laat onderzoek doen naar eigen reputatie

De Rechtspraak wil weten hoe het ervoor staat met de eigen reputatie en laat daar daarom onderzoek naar doen. “De Rechtspraak vindt het belangrijk om feedback te krijgen over haar reputatie en de wijze waarop belanghebbenden de organisatie zien en waarderen,” schrijft voorzitter Henk Naves van de Raad voor de rechtspraak in een mail aan professionele relaties.

Delen:

Rechtspraak Pixabay-64ccabb8
Foto: Pixabay

Het onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd door bureau Motivaction. In 2016 is zo’n onderzoek al eerder uitgevoerd. De belangrijkste punten voor het verbeteren van de reputatie van de Rechtspraak waren toen: het zichtbaar naleven en uitdragen van de kernwaarden van de Rechtspraak en profileren als hoeder van de rechtsstaat, het vergroten van de transparantie en begrijpelijkheid van vonnissen, het verbeteren van servicegerichtheid en dienstverlening, het vergroten van het probleemoplossend vermogen van de Rechtspraak en het zichtbaar maatschappelijk betrokken blijven door kennis te delen en mee te denken over innovatie.

Buitenwereld

De Rechtspraak doet periodiek onderzoek naar de eigen reputatie. Voor het nieuwe onderzoek is de opzet iets aangepast naar aanleiding van de nieuwe missie, visie en strategische agenda. “Hierdoor zijn de komende resultaten niet meer vergelijkbaar met de resultaten uit 2016,” licht een woordvoerster toe. “Het reputatie-onderzoek dat we nu laten uitvoeren is dus een op zichzelf staande meting, en geen vervolg op 2016.”

Uit onderzoek van de Europese Commissie, het CBS en het SCP blijkt steevast dat het vertrouwen in de Rechtspraak groot is. Dat zegt wel iets, maar niet alles over de reputatie van de Rechtspraak als organisatie. “We laten een reputatie-onderzoek uitvoeren om erachter te komen welke elementen belangrijk zijn voor de buitenwereld,” aldus de woordvoerster. “En wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen groepen belanghebbenden.”

Stakeholders

Het onderzoek wordt uitgevoerd onder burgers en professionele stakeholders. Bij de laatste groep valt te denken aan ketenpartners, de Eerste en de Tweede Kamer, gemeenten, beleidsmakers, wetenschappers, advocaten, journalisten en de Nationale Ombudsman. De resultaten worden verwacht in januari/februari 2022.

Het onderzoek bestaat uit twee delen: een online vragenlijst voor alle ondervraagden en een interview van circa drie kwartier met een beperkte groep deelnemers.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven