De top 50 van de Nederlandse advocatuur

Delen:

Ook dit jaar presenteert Mr. weer het overzicht van de top 50 van de grootste advocatenkantoren in Nederland, gemeten naar het aantal advocaten op 1 januari 2019. Er is na de stabilisatie van vorig jaar weer een lichte stijging, zowel in de top 10 als in de top 50. Tegelijkertijd is sprake van een jojo-effect.

Het aantal advocaten in de top 50 stijgt van 4426 naar 4523: een groei van 97 advocaten (plus 2 procent). De grootste stijgers waren Ploum (+30 procent) en Bird &  Bird en Hekkelman (beide 25 procent). De grote dalers zijn Holla (-20 procent), Kneppelhout & Korthals (-18 procent) en De Haan (-16 procent).

Clifford Chance

In de top 10 laten veel kantoren aanzienlijke stijgingen zien. Clifford Chance ging van 123 naar 137 advocaten (+14, een stijging van 11 procent) en was binnen deze groep procentueel gezien de winnaar. Ook AKD (+18, een stijging van 10 procent), Loyens & Loeff (+15, een stijging met 6 procent), Houthoff (+14, een stijging van 6 procent), Stibbe (+13 ook een stijging van 6 procent) en koploper De Brauw Blackstone Westbroek (+9, een stijging van 3 procent) groeiden flink. NautaDutilh deed het rustig aan: +2, een stijging van 1 procent.

De grootste daler in de top 10 was Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn (-7, een afname van 5 procent). Van Doorne en Allen & Overy noteerden beide -6: een daling van 4 procent. Waarbij Van Doorne aantekent dat er per 1 februari twaalf nieuwe advocaten zijn aangenomen. Feitelijk werken er aan de Jachthavenweg in Amsterdam nu dus zes advocaten méér dan op de peildatum 1 januari 2019.

De grote stijging bij Clifford Chance kwam niet als een verrassing, omdat managing partner Jeroen Ouwehand dit begin vorig jaar in een interview in Mr. al had aangekondigd. “Op dit moment neemt Clifford Chance veel mensen aan”, zei Ouwehand toen. “Dus ik denk dat we volgend jaar weer bij de grootste stijgers zullen horen.” Hij heeft woord gehouden.

Dubbele cijfers

De Brauw Blackstone Westbroek blijft met 343 advocaten veruit de grootste, maar de stijging (3 procent) was dit jaar minder dan vorig jaar (7 procent). Waar de top 10 vorig jaar getalsmatig een mager plusje van 0,2 procent scoorde, zat er nu meer muziek in de grote kantoren. De top 10 noteert nu 2122 advocaten, tegen 2056 vorig jaar. Dat is een winst van 66 advocaten, ofwel ruim 3 procent.

De groep vanaf nummer 10 tot nummer 20 kon vooral stijgingen noteren, vaak met percentages in de dubbele cijfers. De kampioen in dit segment was Kennedy Van der Laan (+14, een toename van 15 procent). Maar ook HVG Law (+13, een toename van 12 procent), CMS (+11, een toename van 10  procent), Van Benthem & Keulen (+6, een stijging van 9 procent), DLA Piper (+8, een toename van 8 procent) en Baker McKenzie (+5, een toename van 6 procent) timmerden flink aan de weg. De grote regionale kantoren Dirkzwager (+2, een toename van 1 procent) en Nysingh (+1, een toename van 1 procent) bleven stabiel.

Vanaf plek 21 is het beeld gemengd. De grote winnaar in dit segment, zowel absoluut als procentueel, is Ploum (+12, een toename van 30 procent) dat daarmee van een 40ste  naar een 29ste plaats stijgt. Ook Bird & Bird (+14, een stijging van 25 procent) herstelde zich ruimschoots van de dip van vorig jaar (toen -15 procent). Cleerdin & Hamer (+9, een stijging van 24 procent) had eveneens de wind mee, net als Hekkelman (+8, een stijging van 25 procent). Andere stijgers in deze categorie middelgrote kantoren zijn: DentonsBoekel (+4, een stijging van 7 procent), Taylor Wessing (+2, een stijging van 5 procent), Norton Rose Fulbright (+2, een stijging van 5 procent) en Damsté (+1, een toename van 3 procent).

De grote verliezers bij de middelgrote kantoren waren Holla (-12, een daling van 20 procent), Kneppelhout & Korthals (-9, een daling van 18 procent), De Haan (-11, een afname van 16 procent), Simmons & Simmons (-12, een daling van 15 procent) en BANNING (-7, een daling van 14 procent). Maar ook Boels Zanders (-5, een daling van 7 procent) en BarentsKrans (-4, een daling van 8 procent) moesten een flinke veer laten. Dat Van Iersel Luchtman (-3, een afname van 7 procent) dit jaar in de min staat is niet verwonderlijk na de spectaculaire stijging van vorig jaar (toen +8 advocaten, een stijging van 24 procent).

Meerdere regionale vestigingen

In de vorige jaren werd al de vraag gesteld hoe lang het model van kantoren met meerdere regionale vestigingen nog houdbaar is. Feit is dat dit jaar kantoren als De Haan (-11, een afname van 16 procent), Dommerholt (-5, een daling van 14 procent), Van Diepen Van der Kroef (-2, een daling van 3 procent) en Boels Zanders (-5, een daling van 7 procent) weer moeite hebben om op te boksen tegen de randstedelijke grootmachten. Daar staat tegenover dat Trip, Dirkzwager en Nysingh stabiel bleven en Hekkelman juist een forse stijging liet zien. Er was ook een nieuwkomer in deze groep. Het fusiekantoor La Gro Geelkerken (een samenvoeging van La Gro Advocaten en Geelkerken Linskens) kwam met 47 advocaten binnen op nummer 34 van de lijst. Het wordt interessant om te zien hoe dit nieuwe kantoor zich numeriek gaat ontwikkelen. Harde conclusies zijn over dit kantorenmodel nu nog niet te trekken.

Tot slot kunnen we stellen dat de markt een jojo-effect laat zien. Kantoren die vorig jaar fors groeiden (bijvoorbeeld BarentsKrans, Van Iersel Luchtman en Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn) zitten nu in de min. Andersom zijn de dalers van vorig jaar vaak de winnaars van nu, zoals Ploum en Clifford Chance.

Klik hier voor het volledige artikel dat vrijdag 15 februari in Mr. Magazine verschijnt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven