Top 50 advocatuur: uitstroom babyboomers

Het lijkt er op dat de babyboomers de grote advocatenkantoren aan het verlaten zijn. Ondanks een flinke instroom van onderop, blijft het aantal advocaten in de top 50 van de Nederlandse advocatuur voor het derde achtereenvolgende jaar constant rond de 4500. Dit blijkt uit het overzicht dat Mr. ook dit jaar weer publiceert.

Delen:

Foto: Depositphotos

Afgelopen jaar begonnen er in Nederland een kleine duizend nieuwe advocaten aan de beroepsopleiding. De grotere kantoren zijn degenen die verhoudingsgewijs de meeste advocaat-stagiairs aannemen. Maar deze instroom heeft niet geleid tot een toename van het totaal aantal daar werkzame advocaten. Geconstateerd kan worden dat er sprake is van een fors natuurlijk verloop. Blijkbaar zet de trend zich voort dat de wat oudere partner zijn of haar tijd niet uitzit tot de pensionering, maar voortijdig de advocatuur gedag zegt, op een ander kantoor of counsel wordt of een eigen nichekantoor begint.

Artikel gaat verder onder tabel.

Top 50 van de Nederlandse advocatuur

Traditiegetrouw publiceert Mr. in het eerste nummer van elke jaargang dit overzicht. Negentig kantoren zijn gevraagd hun aantal advocaten per 1 januari 2020 op te geven. Het overzicht beperkt zich tot beëdigde Nederlandse advocaten. Is uw kantoor niet benaderd en wilt u dit volgend jaar wel, mail dan naar redactie@mr-magazine.nl

The End of Lawyers?

Wie had verwacht dat door toenemende efficiency en automatisering het aantal advocaten bij de grote kantoren zou afnemen komt eveneens bedrogen uit. Met name de grote kantoren investeren over het algemeen fors in systemen en processen die ertoe moeten leiden dat de dienstverlening aan de klant sneller en goedkoper wordt en een grotere toegevoegde waarde heeft.

De Britse hoogleraar en juridisch trendwatcher Richard Susskind schreef ruim vijftien jaar geleden in Transforming the Law al over het geleidelijk verdwijnen van de advocatuur, en deed er vijf jaar later met The End of Lawyers? nog een schepje bovenop. Zijn visie, waarbij kunstmatige intelligentie en tech-reuzen als Google en IBM de advocatuur ingrijpend zouden doen veranderen, lijkt nog lang niet bewaarheid. En heeft in ieder geval nog niet geleid tot een afname van het aantal advocaten.

Weinig beweging

In de top 10 zit al heel lang weinig beweging. Het enige opvallende is dat eeuwige tweede NautaDutilh van plek wisselt met de al even eeuwige derde Loyens & Loeff. In de rest van de ranglijst weinig schokken. De fusie tussen Eversheds en Sutherland een aantal jaar geleden blijft doorwerken in de groei van maar liefst 39% die het kantoor afgelopen jaar doormaakte. Holla, Ploum, Stek en Hekkelman zijn eveneens sterke groeiers, met meer dan 20%.
Grote dalers zijn er natuurlijk ook. Het aantal advocaten bij Bird & Bird is met 13% gedaald, Hogan Lovells en KienhuisHoving krompen allebei met 12% en De Haan met 10%.

Groei tussen 2015 en 2020

Ervaring leert dat grote afwijkingen in de jaarlijsten geen uitzondering zijn. Bij een wat kleiner aantal advocaten kan het vertrek van een voltallige sectie desastreuze invloed hebben op het groeipercentage in dat jaar. Om die reden publiceren we sinds vorig jaar ook een lijst waarin het peiljaar wordt vergeleken met de cijfers van vijf jaar ervoor. Dus dit jaar vergelijken we met 2015. Hieruit komt een volledig ander beeld naar voren. Hogan Lovells is daar een goed voorbeeld van. Afgelopen jaar vertoonde het een kantoor een krimp van 12% (van 48 naar 42 advocaten), maar over de afgelopen vijf jaar is juist sprake van een groei van 27%: van 33 naar 42 advocaten. Voor alle duidelijkheid: in deze vergelijking tussen 2015 en 2020 kan een kantoor alleen voorkomen als dat zowel in 2015 als in 2020 in de top 50 heeft gestaan.

Artikel gaat verder onder tabel.

Grootste stijger

Grootste stijger in de top 50 van de afgelopen vijf jaar is Cleerdin & Hamer (+77%). Dat is zeer opvallend in deze lijst, die wordt gedomineerd door kantoren die zich op de zakelijke markt richten (zie kader hieronder). De nummer 2 op deze lijst is Lo Gro Geelkerken (+50%). Dat dankt zijn groei aan een fusie, maar de positie van Wijn & Stael (+33%) is wel weer op eigen kracht behaald. De overige grote groeiers zijn met name regionale kantoren. Van tien grootste kantoren staat alleen Stibbe (+26%) in de top tien van grote groeiers.

Onderaan de lijst bungelt zo langzamerhand vrij troosteloos het eens zo ambitieuze Banning (-38%), al lijkt de teruggang gestabiliseerd te zijn ten opzichte van vorig jaar. Ook bij Van Diepen Van der Kroef is het lek nog niet boven (-32%). KienhuisHoving en De Haan zijn twee grote regionale kantoren die het de afgelopen jaren ook niet meezit (respectievelijk -28% en -26%).

Dit is een aangepaste versie van het oorspronkelijke artikel; daarin waren per abuis niet alle gegevens van De Brauw Blackstone Westbroek en Boels Zanders Advocaten juist weergegeven.

 

LXA The Law Firm: “Onze ontwikkeling is wonderwel goed verlopen”

Willem Berendsen
Willem Berendsen

Opvallendste nieuwkomer in de top 50 van dit jaar is LXA The Law Firm. Willem Berendsen, bestuurder van LXA, ziet de toetreding van zijn kantoor tot de top 50 als een logisch gevolg van de in 2011 ingezette strategie: “We zijn toen begonnen met een aantal mensen die afkomstig waren van Holland Van Gijzen (nu HVG Law). In 2011 leidde dat tot het kantoor Legal Experience Advocaten. Die naam was het gevolg van de samenwerking met de fiscalisten van Taxperience; het idee was dat we een full servicekantoor van fiscalisten en advocaten zouden vormen. De goede en nuttige samenwerking met fiscalisten kenden we al van de samenwerking van HVG en EY.”

Omdat Taxperience een andere koers ging varen, werd gekozen voor een verdere ontwikkeling onder de noemer LXA The Law Firm (LXA is een samentrekking van Legal eXperience Advocaten). Berendsen: “Ik weet niet of ‘the law firm’ er nog lang achter zal staan. Wellicht wordt het op termijn toch nog een keer LXA Advocaten. Los daarvan is onze ontwikkeling wonderwel goed verlopen. We konden flink groeien, vooral omdat we vanuit Banning een groot aantal mensen naar ons zagen overstappen. En we groeien nog steeds door. Inmiddels hebben we vestigingen in Den Bosch, Amsterdam en Eindhoven en beschikken we over zo’n veertig advocaten.”

Cleerdin & Hamer: Gezonde groeicijfers bij van oorsprong sociaal kantoor

Patrick van der Meij
Patrick van der Meij

Opvallendste groeier van de laatste vijf jaar is zonder twijfel Cleerdin & Hamer. Vanouds een Amsterdams kantoor dat zich uitsluitend met sociale advocatuur bezighield, is het uitgegroeid tot een breed kantoor met vier vestigingen (Amsterdam, Alkmaar, Almere en Rotterdam). Partner Patrick van der Meij steekt niet onder stoelen en banken dat hij trots is op de successtory van zijn kantoor: “We zijn erg goed in wat we doen en daar zijn meer kantoren van, maar er is geen kantoor in Nederland dat zich met ons kan meten qua omvang en specialisatie van de rechtsgebieden waar we ons mee bezighouden.”

Waar de top 50 kantoren zich vrijwel zonder uitzondering bezighouden met de commerciële praktijk, slaagt Cleerdin & Hamer er in niet alleen het hoofd boven water te houden in de markt van toevoegingen en sociale advocatuur, het ziet zelfs kans om jaarlijks gezonde groeicijfers te laten zien. Maar hoe kan dat? Vreemdelingenrecht, strafrecht, jeugdrecht, personen- en familierecht zijn toch niet bepaald cash cows? Dat moet toch ten koste gaan van het rendement en dus de winstdeling voor de partners? Van der Meij: “Het gaat bij ons simpelweg niet primair om de vraag hoe we zo veel mogelijk kunnen verdienen, het gaat om het leveren van kwaliteit. We hebben hier een grote groep zeer talentvolle mensen verzameld, die inhoudelijk enorm veel plezier hebben in hun werk en het ook nog eens heel goed met elkaar kunnen vinden. En er zitten natuurlijk ook commerciële onderdelen in onze praktijk, dus daar houden we dan wat meer aan over.”

Redelijke boterham

Van der Meij maakt duidelijk dat het zelfs in deze voor de sociale advocatuur barre tijden mogelijk is een redelijke boterham te verdienen: “Met name door onze omvang slagen we er in om ook nu nog de toevoegingspraktijk aantrekkelijk te houden, ook voor onze medewerkers die keihard werken en hard knokken voor een relatief lage omzet. Ik kan me voorstellen dat het met name voor de kleinste kantoren moeilijk is overeind te blijven, maar wij proberen met veel medewerkers en waar mogelijk een meer commerciële benadering, onze rol in de sociale advocatuur te blijven vervullen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven