Deken: ‘Behandel zaken in advocatenkantoren’

Delen:

4 mei Deken
Foto: Edward Lich/Pixabay

Het besluit om vanwege de coronacrisis de gerechten te sluiten was nogal rigoureus. Maar nu duurt het te lang: de zittingen moeten worden hervat. Dat zegt de deken van de Orde van Advocaten Noord-Nederland in een interview met het Dagblad van het Noorden.

Volgens de deken, Eef van de Wiel – die onlangs Rob Geene opvolgde – kan de rechtbank Noord-Nederland meer zittingen inhoudelijk behandelen en afwikkelen dan nu gebeurt. “De bereidheid onder advocaten om mee te denken over de mogelijkheden is groot.” Zij vindt dat de zittingen moeten worden hervat, maar de rechtbank zou te veel zoeken naar algemene regels. “Maar er is geen one size fits all. De regels moeten naar individuele gevallen worden vertaald en dan is er veel mogelijk. Het is belangrijk dat daarover in individuele zaken goed gecommuniceerd wordt tussen de griffie en de advocaat die de zaak doet. Daar ontbreekt het nu nogal eens aan.”

Looproutes

Rechtbanken gaan vanaf 11 mei weer beperkt open. Daarvoor zijn, waar nodig, plexiglaswanden aangebracht en looproutes binnen gebouwen uitgezet.  Maar volgens Van de Wiel – verbonden aan Trip Advocaten & Notarissen – is er meer mogelijk. Zij stelt dat arbeidszaken, bestuurszaken en handelszaken prima door een rechter kunnen worden behandeld in ruimtes van advocatenkantoren, andere overheidsgebouwen of afgehuurde ruimtes. “Zolang de RIVM-regels maar worden nageleefd.”

Piketdiensten

Het gebruik maken van technische middelen, zoals video- en telefoonverbindingen, is volgens Van de Wiel noodzakelijk maar wel een noodoplossing. Het voorstel om zaken in de avonduren of weekenden in te plannen – eerder onder andere gedaan door de voorzitter van het College van P-G – is volgens deken Van de Wiel binnen de advocatuur bespreekbaar, maar is ook afhankelijk van de individuele zaak. Vooral de sociale advocatuur zal daar niet blij mee zijn. “Zij hebben de meeste zittingen en draaien buiten kantooruren ook al piketdiensten. Er moet echt met hun wensen rekening gehouden worden. Een commerciële handelszaak in de avonduren plannen, zal gemiddeld op veel minder bezwaren stuiten dan een strafzaak.”

Lees hier het hele interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven