Dekker ‘fixt’ vergoeding minderjarigenpiket

Delen:

Beeld: Depositphotos

De vergoeding voor het minderjarigenpiket wordt verhoogd, zo heeft minister Dekker (Rechtsbescherming) aangekondigd. Vorige week liet de bewindsman op Twitter al weten het probleem van de te lage vergoeding te zien en beloofde hij de zaak te ‘fixen’.

Sinds 1 juni is een nieuwe wettelijke regeling van kracht, waardoor – in navolging van Europese regelgeving − voortaan bij ieder verhoor van een minderjarige een advocaat aanwezig moet zijn. Advocaten moeten hierdoor vaker aanwezig zijn bij vervolgverhoren. Gevolg: in veel zaken moeten ze meer werk doen voor dezelfde vergoeding (honderdvijftig euro). Advocaten waren hier boos over en dreigden te stoppen met het geven van rechtsbijstand aan minderjarige verdachten.

Terugwerkende kracht

Vanaf nu krijgen advocaten die een minderjarige bijstaan tijdens een verhoor in de piketfase een extra vergoeding voor vervolgverhoren. Deze vergoeding bedraagt 1,5-punt per vervolgverhoor, wat neerkomt op ongeveer 200 euro inclusief btw. De verhoging geldt met terugwerkende kracht. Alle jeugdstrafrechtadvocaten die tussen 1 juni en 2 september minderjarigen hebben bijgestaan in lichte en middelzware zaken krijgen voor elke zaak een extra vergoeding. Hun vergoeding wordt verhoogd tot 2,25-punt, zo’n driehonderd euro inclusief btw.

Aan de bel

Dekker zegt in een persbericht dat met de toename van werkzaamheden “abusievelijk” geen rekening is gehouden in de nieuwe wet. De minister: “Ik snap dat advocaten hier tegenaan liepen. Zij moeten voor nieuwe verplichtingen een redelijke vergoeding krijgen, en het is goed dat de advocatuur hierover aan de bel getrokken heeft. Ik ben blij dat we er samen met de Orde van Advocaten uit zijn gekomen en een oplossing hebben gevonden.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven