Dekker: geen cent erbij voor sociaal advocaten

Delen:

Foto Depositphoto's.

Eerst moet het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand maar eens slimmer worden georganiseerd, zodat het aantal zaken kan afnemen. En dan komt er “misschien ook wat ruimte” voor verhoging van de tarieven van sociaal advocaten van tien tot twintig procent, zei minister Dekker (Rechtsbescherming) dinsdag 10 september tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij is wel bereid om de rol van overheden bij juridische procedures kritisch te bekijken.

“Ik zie dat we meer aan de voorkant kunnen doen, dat we kunnen zorgen voor betere informatievoorziening, laagdrempeliger, online, maar ook in wijken”, zei Dekker op de vraag van SP-Kamerlid Van Nispen wat de minister nu gaat doen om te voorkomen dat zo veel sociaal advocaten stoppen en dat zo veel mensen straks hun recht niet meer kunnen halen. Van Nispen verwees daarbij naar de uitkomst van een door hem opgestelde enquête, waaraan 1.200 sociaal advocaten meewerkten. Bijna 70 procent gaf daarin aan te overwegen met hun praktijk te stoppen.

Dekker zei door het kabinet “met een duidelijke opdracht op pad te zijn gestuurd”: “we moeten het met hetzelfde geld beter gaan doen.”

Extra geld voor verjonging

Wel zei de minister dat er “wellicht wat extra geld” moet komen om verjonging van de sociale advocatuur mogelijk te maken. Maar van een significante daling van het aantal sociaal advocaten is volgens hem geen sprake. “Vorig jaar hadden we een lichte daling, van zo’n 200. Er waren 700 advocaten die zich uitschreven en er kwamen er weer 500 bij. Dat is niet onevenredig ten opzichte van de lichte daling van zaken die je ziet.”

Top 10

Ook toonde Dekker zich naar aanleiding van vragen van Kamerlid Van Wijngaarden (VVD) bereid om de rol van overheden bij het aantal gevoerde juridische procedures onder de loep te nemen. “Ik vind dat we daar kritischer op moeten zijn. Dat is een van de belangrijke pijlers in de aanpak. U vraagt om eens een top tien te maken van de boosdoeners. Ik ben meer dan bereid om dat te doen.”

Brandbrief

De overheid trekt jaarlijks 400 miljoen euro uit voor de rechtsstaat uit. Om de acute nood in de sociale advocatuur te lenigen vroeg de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) in een brandbrief van 4 september aan de minister op korte termijn geld vrij te maken. Naar aanleiding van deze brief, waarin landelijk deken Johan Rijlaarsdam aangaf dat jaarlijks 25 tot 30 miljoen nodig is, zal Dekker deze week opnieuw om tafel gaan met de Orde.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven