Deurwaarders scherpen richtlijn onafhankelijkheid verder aan

Delen:

Incassobedrijven mogen geen belangen hebben in de deurwaarderskantoren die ze inschakelen onbetaalde factureren betaald te krijgen. Tot deze aanscherping van de reeds bestaande richtlijn voor de onafhankelijkheid van gerechtsdeurwaarders heeft de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) onlangs besloten. De organisatie geeft hiermee ook een duidelijk signaal aan partijen die geïnteresseerd zijn in participatie in gerechtsdeurwaarderskantoren.

Volgens een woordvoeder van de KBvG, wil de beroepsgroep de onafhankelijkheid van de gerechtdeurwaarder met de nieuwe richtlijn stevig verankeren: "Een gerechtsdeurwaarder moet bij de uitvoering van ambtelijke en niet-ambtelijke werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld incasso, altijd vrij kunnen zijn in zijn overwegingen. Daarbij kan en mag hij niet geleid worden door de belangen van opdrachtgevers die op een of andere manier zeggenschap in zijn kantoor hebben."

Opdrachtgevers die geïnteresseerd zijn in participatie in gerechtsdeurwaarderskantoren, zijn bijvoorbeeld gespecialiseerde factoring- en incassobedrijven. Deze bedrijven nemen soms zeer grote debiteurenportefeuilles over met nieuwe, achterstallige of oninbare vorderingen van bijvoorbeeld nutsbedrijven, telefoonmaatschappijen, verzekeraars en zorginstellingen.

In de Richtlijn Onafhankelijkheid van de KBvG uit 2002 was al opgenomen dat alle gerechtsdeurwaarderskantoren altijd in meerderheidseigendom van één of meer gerechtsdeurwaarders moeten zijn. Participatie voor meer dan 49% door niet-gerechtsdeurwaarders is dus niet toegestaan. Ook in de beroeps- en gedragsregels van gerechtsdeurwaarders ligt al besloten dat de gerechtsdeurwaarder zijn beroep zodanig uitoefent dat diens onafhankelijkheid en ambtelijke onpartijdigheid niet in het gedrang komen.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven