Disciplinaire maatregelen aan rechters voortaan openbaar

Delen:

Informatie over disciplinaire maatregelen aan rechters zal voortaan openbaar gemaakt worden. De samenleving heeft in toenemende mate belangstelling voor het functioneren van rechters. Door informatie over disciplinaire maatregelen in het jaarverslag op te nemen, wil de Raad voor de rechtspraak aan die behoefte tegemoetkomen.

Momenteel wordt alleen in het jaarverslag van de Hoge Raad informatie over schorsing en ontslag van rechters gepubliceerd.

De Raad heeft na vragen van RTL Nieuws gegevens verzameld over het aantal disciplinaire maatregelen dat in de periode 2001 tot 2011 is opgelegd aan rechters (lees hier de brief van de Raad aan RTL Nieuws). Daaruit blijkt dat er in acht gevallen een disciplinaire maatregel is opgelegd aan een rechter of raadsheer. De redenen hiervoor waren onder andere onprofessioneel gedrag, ongewenste intimiteiten of ondermaatse kwaliteit van het werk. In dezelfde periode hebben elf rechters ontslag op eigen verzoek aangevraagd, waarbij het gerechtsbestuur de betrokkene heeft gestimuleerd om ontslag te verzoeken. Hiervan zijn vier rechters vervroegd met pensioen gegaan. Nederland telt ruim 2500 rechters. In 2010 deden zij in totaal 1.960.000 zaken af.

Alle medewerkers van de Rechtspraak – waaronder rechters – hebben jaarlijks een functioneringsgesprek met hun leidinggevende. De Rechtspraak vindt dit belangrijk om het functioneren van medewerkers, en daarmee de kwaliteit van de rechtspraak, te verbeteren. Goede functioneringsgesprekken dragen bij aan het voorkomen van onwenselijke situaties die tot disciplinaire maatregelen kunnen leiden.

In Nederland worden rechters voor het leven benoemd om hun onafhankelijkheid te versterken. Alleen de Hoge Raad kan beslissen over schorsing of ontslag van rechters. De presidenten van de gerechten hebben de bevoegdheid om disciplinaire maatregelen op te leggen aan rechters als zij zich niet als een goed rechter gedragen. In de huidige situatie kan deze maatregel bestaan uit een schriftelijke waarschuwing of strafontslag. De Raad voor de rechtspraak is van mening dat er behoefte bestaat aan een uitgebreider scala van disciplinaire straffen. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie werkt momenteel aan een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven