Docters van Leeuwen ontwerpt nieuw toezicht op de advocatuur

Delen:

Oud-AFM-topman Arthur Docters van Leeuwen gaat een stelsel ontwerpen waardoor het toezicht op de advocatuur wordt versterkt. In dat stelsel zal jaarlijks in het openbaar worden gerapporteerd over de kwaliteit van de advocatuur. Ook wordt op die manier zichtbaar tegen hoeveel advocaten een klacht wordt ingediend en wat ermee gebeurt.

Het College van Afgevaardigden is vrijdag akkoord gegaan met het aanstellen van Docters als ‘kwartiermaker’. De Nederlandse Orde van Advocaten verwacht dat met de werkzaamheden van Docters het toezicht wordt versterkt met oog voor de kernwaarden van de advocatuur. Dat laatste is met name belangrijk voor elke burger die in zijn advocaat een echte bondgenoot moet hebben en niet moet vrezen dat zijn dossier via een toezichthouder ook bij anderen (bijvoorbeeld de overheid) terechtkomt.

Docters adviseerde de Nederlandse Orde van Advocaten in 2010 over verbetering van het toezicht op de advocatuur. Hij stelde daarbij dat het toezicht niet alleen versterkt moet worden, maar ook moet waarborgen dat advocaten onafhankelijk moeten kunnen opereren en zich desnoods ‘furieus’ tegen de overheid moeten kunnen keren in het belang van hun cliënt. Om die onafhankelijkheid te waarborgen en tegelijk het toezicht effectiever en transparanter te maken, stelde hij dat er een onafhankelijke toezichthouder moest worden aangesteld die in de gaten kan houden hoe er met klachten tegen advocaten en het toezicht op advocaten wordt omgegaan en die zo nodig kan zorgen dat er actie wordt ondernomen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven