Documentaire over ‘belangrijk werk dat moet blijven’

“Dat het belangrijk werk is, en dat het moet blijven,” antwoordt documentairemaker Ingeborg Jansen op de vraag wat de boodschap is van haar documentaire ‘De Laatste Sociaal Advocaten’. Voor die documentaire, die op maandag 9 november om 20.25 uur wordt uitgezonden op NPO2, volgde Jansen het werk van de advocaten van het Advokatenkollektief Rotterdam.

Delen:

Documentaire over belangrijk werk dat moet blijven
Advocaat Ton Rhijnsburger met een cliënt. Foto: Hollandse Helden

De documentaire toont een waaier aan juridische problemen die mensen aan de onderkant van de samenleving ondervinden met instanties: onder meer het korten op uitkeringen, huurders die hun huis worden gezet, vorderingen van de Belastingdienst en werkgevers die niet betalen.

Problemen op je bord

Ingeborg Jansen, die rechten heeft gestudeerd, overwoog zelf de sociale advocatuur in te gaan. “Maar ik zag daarvan af toen ik ontdekte dat sociaal advocatenkantoren geen stagiairs meer aannemen.” Zo kwam ze op het idee om een documentaire te maken over de sociale advocatuur. Ze deed een jaar over het maken van de film, en ontdekte in die tijd dat het bedrijven van advocatuur aan de onderkant van de samenleving geen vetpot is. “Hoge werkdruk en slechte beloning, en je krijgt problemen op je bord die je naar huis neemt.”

Weinig animo

Het wekt dan ook geen verbazing dat er vanuit studenten weinig animo is om de sociale advocatuur in te gaan. Jansen ontdekte dat tijdens een van de voorvertoningen voor studenten van de Rechtswinkels. Deze viewings waren live, net als de première op 21 oktober in LantarenVenster in Rotterdam. Andere vertoningen werden online uitgezonden.

‘Redelijk rampzalig’

Jansen noemt de plannen van minister Dekker voor de sociale rechtshulp “redelijk rampzalig”. Dekker wil dat rechtsbijstandsverzekeraars rechtshulp gaan verlenen aan on- en minvermogenden. Jansens standpunt is in lijn met dat van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland, die een persbericht over de documentaire stelt: “Door het voornemen van de huidige regering dreigen specialistische juridische hulp en toegang tot de rechter voor een kwetsbare groep rechtzoekenden te verdwijnen.”

Klik hier voor de trailer. SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen heeft vragen aan minister Dekker gesteld over de documentaire.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven