De documentaire toont een waaier aan juridische problemen die mensen aan de onderkant van de samenleving ondervinden met instanties: onder meer het korten op uitkeringen, huurders die hun huis worden gezet, vorderingen van de Belastingdienst en werkgevers die niet betalen.
Problemen op je bord
Ingeborg Jansen, die rechten heeft gestudeerd, overwoog zelf de sociale advocatuur in te gaan. “Maar ik zag daarvan af toen ik ontdekte dat sociaal advocatenkantoren geen stagiairs meer aannemen.” Zo kwam ze op het idee om een documentaire te maken over de sociale advocatuur. Ze deed een jaar over het maken van de film, en ontdekte in die tijd dat het bedrijven van advocatuur aan de onderkant van de samenleving geen vetpot is. “Hoge werkdruk en slechte beloning, en je krijgt problemen op je bord die je naar huis neemt.”
Weinig animo
Het wekt dan ook geen verbazing dat er vanuit studenten weinig animo is om de sociale advocatuur in te gaan. Jansen ontdekte dat tijdens een van de voorvertoningen voor studenten van de Rechtswinkels. Deze viewings waren live, net als de première op 21 oktober in LantarenVenster in Rotterdam. Andere vertoningen werden online uitgezonden.
‘Redelijk rampzalig’
Jansen noemt de plannen van minister Dekker voor de sociale rechtshulp “redelijk rampzalig”. Dekker wil dat rechtsbijstandsverzekeraars rechtshulp gaan verlenen aan on- en minvermogenden. Jansens standpunt is in lijn met dat van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland, die een persbericht over de documentaire stelt: “Door het voornemen van de huidige regering dreigen specialistische juridische hulp en toegang tot de rechter voor een kwetsbare groep rechtzoekenden te verdwijnen.”
Klik hier voor de trailer. SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen heeft vragen aan minister Dekker gesteld over de documentaire.