Juridisch nieuws Notariaat

Door griffierecht minder klachten over notarissen

Notaris Depositphotos (Klein)
Foto: Depositphotos

Door de invoering van het griffierecht van 50 euro in 2018 neemt het aantal klachten tegen notarissen langzamerhand af. Dat schrijft de voorzitter mr. O.J. van Leeuwen van de Commissie Notariaat in het voorwoord van het Jaarverslag 2019 van de vier kamers van het Notariaat.

In 2018 kregen de kamers 374 zaken binnen. In 2019 waren dat er 371. Dat zijn beduidend minder zaken binnen dan in de jaren daarvoor. In 2017 stond de teller bijvoorbeeld nog op 485 zaken.

Kostenveroordeling

Naast de invoering in van het griffierecht kan ook een rol spelen dat notarissen eerder schikken in verband met een dreigende kostenveroordeling, denkt Van Leeuwen..

Bij een gegrondverklaring kunnen de kamers voor het notariaat en de notariskamer van het gerechtshof Amsterdam sinds 1 januari 2018 de notaris veroordelen in de kosten van de klager, bijvoorbeeld reis- en verletkosten en kosten van juridische bijstand. Daarnaast kunnen de tuchtkamers bij het opleggen van een maatregel ook beslissen dat de notaris de kosten voor de behandeling van de zaak moet vergoeden.

De voorzitter noemt als mogelijke oorzaak ook dat Bureau Financieel Toezicht als integraal toezichthouder zelf meer afdoet. “Maar het ook is goed mogelijk dat het resultaat van jarenlange kwaliteitsbevorderende maatregelen binnen de beroepsgroep en/of vanuit de KNB voelbaar wordt,” veronderstelt Van Leeuwen. Hij denkt dan aan periodieke audits van kantoren en peer reviews. “Vermoedelijk is het een combinatie van factoren.”

Gemiddelde zwaarte

Duidelijk is wel dat de terugloop vooral te zien is in de eenvoudigste zaken. Dus de gemiddelde zwaarte van zaken is toegenomen. Het aantal ontzettingen daalde, van 2 naar 1. Daarnaast legden de kamers vorig jaar 29 waarschuwingen, 26 berispingen en 9 schorsingen op.

De discussie over de bekostiging van de notariële tuchtrechtspraak met het ministerie van Justitie en Veiligheid blijft de kamers zorgen baren, schrijft Van Leeuwen. “De indruk ontstaat dat de minister niet bereid is voldoende middelen ter beschikking te blijven stellen voor een kwalitatief hoge, efficiënte en effectieve tuchtrechtspraak die als bevredigend wordt ervaren.”

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures