DSM gaat samenwerken met Sinochem Group

Delen:

DSM gaat een samenwerkingsverband aan gaat met het Chinese chemiebedrijf Sinochem Group. Als onderdeel van de overeenkomst zal Sinochem een kapitaalbelang van 50 procent nemen in DSM Anti-Infectives voor een bedrag van 210 miljoen euro (op een cash and debt free basis). Het hoofdkantoor van de joint venture zal worden gevestigd in Hong Kong. DSM Anti-Infectives heeft vestigingen in een tiental landen waaronder Nederland.

Adviseurs DSM:
Clifford Chance (Jeroen Koster, Jeroen Koster, Line Poliquin, Gerrit Jan Kleute, Emma Davies, Glen Ma)

Adviseurs Sinochem:
Simmons & Simmons (Tom Deegan, Pamela Leong, Lesley Olsen, Michiel Wurfbain, Bas Berghuis van Woortman, Luis Felipe Castresana.), PwC

Jeroen Koster, dealmaker voor Clifford Chance: “Deze transactie is binnen een uitzonderlijk kort tijdsbestek tot stand gebracht. Overnames – en meer nog – joint ventures tussen partijen uit wezenlijk andere culturen hebben hun tijd nodig om die verschillen te overbruggen en een basis te creëren voor een langjarige samenwerking. Het was leuk om te zien hoe in deze transactie de ervaring van zowel DSM als Clifford Chance met joint ventures en de professionaliteit van de teams, ook het team van Sinochem, de zaak in goede banen heeft geleid in een voor dit soort zaken ongekend tempo. Er was behoorlijk wat creativiteit nodig om de verschillende componenten van de transactie zowel commercieel, juridisch als fiscaal op elkaar aan te laten sluiten. Een huzarenstukje, te meer omdat de Anti-infectives business groep gedurende het onderhandelingsproces ook nog juridisch gescheiden moest worden van de rest van de DSM groep. De joint venture met Sinochem biedt DSM Anti-Infectives veel kansen om te groeien in met name China en andere opkomende economieën. In de farma-sector in het algemeen zien wij dat partijen actief naar elkaar kijken voor samenwerking en/of overname, zeker partijen in verschillende delen van de supply-chain. De deal flow in de sector is goed en zal naar verwachting nog behoorlijk toenemen. Onze orderportefeuille in de sector groeit in ieder geval en we merken dat onze kennis van de sector en de spelers daarvoor essentieel is. Op tijd beginnen is bijvoorbeeld bij Chinese autoriteiten nog belangrijker dan in de rest van de wereld; anders kom je voor verrassingen te staan. Adequaat lokaal advies is daarom noodzakelijk. Onze team in Beijing en Hong Kong speelt daarin een belangrijke rol. Inhoudelijk is onderhandelen met een Chinese partij niet anders dan onderhandelen met iedere andere professionele partij. Je moet weten wat je wilt en wat haalbaar is en wat niet. Oplossingsgericht denken is heel belangrijk maar weten op welke manier je de gewenste uitkomst kunt bereiken misschien nog wel belangrijker want het proces is zeker anders. Geduld is een schone zaak en gevoel voor decorum eveneens maar als het nodig is moet je direct en duidelijk zijn. Omdat het niet ongebruikelijk is dat het Chinese team talrijk is, is het van belang de zaak gestructureerd aan te pakken en waar nodig een bepaalde kwestie via een heldere uiteenzetting te kanaliseren. Ik moet zeggen dat de teams van zowel DSM als Sinochem dit wisten te waarderen maar zelf ook het spel goed speelden. De ondertekeningsceremonie is ook altijd bijzonder. Niks midden in de nacht een krabbel op een laatste printje. Vlaggen en vaandels, speeches en cadeaus vielen ons ten deel. Ook iets waarop we, door ervaring wijs geworden, goed konden reciproceren.”

Jos Wassen, Team Lead Corporate Strategy-afdeling DSM: “DSM werkt al jaren nauw samen met Clifford Chance in China. Clifford Chance was voor ons een logische keuze om zowel de deal met Sinochem als de complexe internationale herstructurering te doen en ik moet zeggen, dat is ons uitstekend bevallen. Zoals Jeroen zegt, de tijdspanne waarin de teams deze klus gezamenlijk geklaard hebben was uitzonderlijk voor dit type transactie. Dan moet je met elkaar kunnen lezen en schrijven. Bij deze deal was de business unit zeer nauw betrokken bij de strategische analyse en het business plan voor de komende jaren waaruit deze joint venture is geboren. Het management team is zeer enthousiast en ook de reacties van de verschillende werkmaatschappijen en de mensen op de werkvloer is heel positief. Er is groot vertrouwen in de groeistimulus van de samenwerking met Sinochem. Sinochem is een krachtige Chinese partner waarmee wij de uitbouw van onze anti-infectives activiteiten, via organische groei en acquisitie, kunnen realiseren zeker in zo’n belangrijke markt als China. Het meest bijzondere vond ik zelf het het moment waarop de handshake deal tot stand kwam. Natuurlijk is er daarna nog ongelofelijk veel werk verzet en zijn er spannende momenten geweest, maar als onderhandelaar is het er samen uitkomen een prachtig moment. In de nabije toekomst verwacht ik veel activiteit vanuit China, dat staat voor mij als een paal boven water. Ik speel dit spel al wat langer en de ontwikkeling van de Chinese economie en de professionaliteit van het Chinese bedrijfsleven zijn duidelijk in een enorme stroomversnelling gekomen. Wij gaan dat allemaal beleven.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven