Dubbele Geuzenpenning benadrukt belang onafhankelijke rechtsstaat

Twee laureaten ontvingen de Geuzenpenning: Lawyers for Lawyers en de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof Malgorzata Gersdorf.

Delen:

Dubbele Geuzenpenning benadrukt belang rechtspraak en rechtsstaat - Mr. online
De Geuzenpenning

Op 14 maart werd de Geuzenpenning 2022 uitgereikt in de Grote Kerk van Vlaardingen. Dit jaar ging de Geuzenpenning naar Lawyers for Lawyers. Lawyers for Lawyers (L4L) is een onafhankelijke en non-politieke organisatie die het goed functioneren van de rechtsstaat bevordert. Dit doet zij door advocaten wereldwijd te steunen die door hun werk moeilijkheden ondervinden en risico lopen.

Poolse Hooggerechtshof

Ook de laureaat van 2021, Malgorzata Gersdorf, kreeg op 14 maart de Geuzenpenning uitgereikt. Vorig jaar kon de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof niet naar Nederland komen door de coronacrisis. Malgorzata Gersdorf is hét boegbeeld in de strijd voor een onafhankelijke rechtspraak in Polen. De uitreiking geschiedde door Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad der Nederlanden.

Sinds 1987

De Geuzenpenning wordt sinds 1987 uitgereikt aan hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten. Voorzitter van de Stichting Geuzenpenning is Kathleen Ferrier, tevens docent Mensenrechten aan de Asian University for Women Bangladesh en medeoprichter van ‘Bright Hong Kong’.

De Geuzenpenning is eerder toegekend aan de Tunesische mensenrechtenadvocaat Radhia Nasraoui (2013), de Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg (2014), Alice Nkom en Michel Togué (2017), twee advocaten in Kameroen die zich inzetten voor gearresteerde homo’s en lesbiennes, en aan organisaties zoals Free Press Unlimited (2015), MOAS (2016), Girls Not Brides (2018) en padre Alejandro Solalinde. In 2020 ging de Geuzenpenning naar de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA (Saudi Civil and Political Rights Association), een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Saoedi-Arabië.

Lees hier het interview met Irma van den Berg, bestuursvoorzitter Lawyers for Lawyers, over de toekenning van de Geuzenpenning.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven