Dubbele zege van advocaat Smit

Delen:

Hugo Smit
Hugo Smit. Foto Smit & De Bliek

De Rotterdamse advocaat Hugo Smit heeft een dubbele overwinning geboekt in de rechtszaak tegen de ex-rechter Hans Westenberg en tegen de Raad voor de rechtspraak. Het gerechtshof in Den Bosch heeft geoordeeld dat Westenberg in de Chipshol-zaak wel degelijk heeft gebeld met een advocaat, iets wat Westenberg altijd heeft ontkend. Door een procedure tegen Smit te beginnen, heeft Westenberg onrechtmatig gehandeld tegenover de advocaat, zegt het Hof.

Ook de Raad voor de rechtspraak krijgt een veeg uit de pan. Dit orgaan moet een uitspraak over Smit rectificeren. De Raad voor de rechtspraak antwoordde in 2006 op Kamervragen van de SP dat het handelen van Smit ‘niet door de beugel kon en schadelijk was voor het aanzien en het functioneren van de rechtspraak’. De Raad moet die uitspraken nu herroepen in NRC Handelsblad en het Financieele Dagblad.

Smit en Westenberg hebben sinds 2004 een langslepend conflict. In dat jaar publiceerde Micha Kat zijn boek ‘Topadvocatuur’ waarin Smit Westenberg ervan beschuldigde met advocaten in een lopende zaak te hebben gebeld. Dat is voor rechters verboden. Westenberg eiste rectificatie en sindsdien bestoken beide kemphanen elkaar met procedures. Het Hof heeft geen beslissing genomen over de hoogte van de schadevergoeding die Westenberg moet betalen. Beide partijen krijgen tot juni 2017 de tijd om daarover een regeling te treffen. Hugo Smit laat weten erg verheugd te zijn met het arrest van het gerechtshof.

De Raad voor de rechtspraak kwam op één punt wel als winnaar uit de bus. De zaak ging namelijk ook over de vraag of de Raad voor de rechtspraak de advocaatkosten van Westenberg voor zijn rekening mocht nemen. Dat mocht, zegt het Hof. Er was immers geen aanwijzing dat Westenberg niet de waarheid sprak.

Westenberg is in 2009 met vervroegd pensioen gegaan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven