Smit verliest zaak over advocatenkosten Westenberg

Delen:

Hugo SmitDe Rotterdamse advocaat Hugo Smit heeft de rechtszaak tegen de Staat over het betalen van advocatenkosten voor de voormalige rechter Hans Westenberg verloren. Volgens de rechter mocht de Staat de advocaatkosten van Westenberg betalen.

De Amsterdamse kortgedingrechter heeft de eis van Smit afgewezen en baseert zich daarbij op eerdere vonnissen waar gelijkluidende eisen van Smit van tafel werden geveegd.

Westenberg sleepte Smit in 2004 voor de rechter, omdat de advocaat hem ervan beschuldigde te bellen met advocaten. Westenberg eiste dat Smit zijn woorden introk en won in eerste instantie. Maar uiteindelijk trok Smit aan het langste eind. Sindsdien bestoken de twee juristen elkaar met procedures.

In eerdere procedures heeft Smit aan de rechtbank een verklaring voor recht gevraagd dat de Staat onrechtmatig tegen hem heeft gehandeld door procedures tegen hem aan te spannen en dus aansprakelijk is voor de schade. De rechtbank overweegt echter dat eerdere rechters de vorderingen al hebben afgewezen.

Dat argument gaat volgens de rechtbank alleen niet op als het vonnis van de bodemrechter berust op een klaarblijkelijke misslag of als er nieuwe feiten boven water komen. Dat is echter niet het geval, en daarom krijgt Smit nul op het rekest. Ook hoeft de Staat niet mee te werken aan mediation.

In september publiceerde Hugo Smit het boek ‘De Liegende Rechter’ over zijn controverse met Westenberg.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven