Afkoelingsperiode in eerste vonnissen schuldenwet WHOA

De eerste vonnissen over de nieuwe ‘Wet homologatie onderhands akkoord’ (WHOA) zijn gewezen. Deze wet, een aanvulling op de Faillissementswet, geldt vanaf 1 januari 2021 en moet voorkomen dat bedrijven failliet worden verklaard terwijl zij nog (deels) levensvatbaar zijn.

Delen:

Eerste vonnissen schuldenwet WHOA zijn gewezen
Foto: Pixabay

Daarbij kunnen ondernemingen, hun schuldeisers en aandeelhouders bij een dreigend faillissement een bindend onderhands akkoord sluiten. Als dit akkoord wordt bekrachtigd door de rechter, geldt het voor alle schuldeisers.

Schuldeisers die niet met het akkoord hebben ingestemd, kunnen door de rechtbank worden gedwongen om akkoord te gaan. De rechtbank kan een afkoelingsperiode afkondigen om de kansen op een onderhands akkoord te vergroten.

In de twee zaken waarin vrijdag 15 januari door de rechtbanken Amsterdam en Den Haag uitspraak is gedaan, werd een afkoelingsperiode van twee maanden opgelegd. Dankzij een beroep op de WHOA zijn dus twee faillissementen (in elk geval voorlopig) afgewend.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven