Van schulden afkomen makkelijker door nieuwe wet

Het wordt voor ondernemingen makkelijker om met schuldeisers en aandeelhouders een akkoord te bereiken over het aflossen van schulden. Dat is het gevolg van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) die op dinsdag 6 oktober is aangenomen door de Eerste Kamer.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Van schulden afkomen makkelijker door nieuwe wet
Beeld: Pixabay

Op dit moment kan een akkoord over het terugbrengen van schulden alleen tot stand komen als alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders daarmee instemmen. Elke individuele betrokkene heeft daardoor een prikkel om instemming te weigeren en daarmee een betere positie voor zichzelf te creëren. Hierdoor is het moeilijk en vaak onmogelijk om tot overeenstemming te komen. Dat gaat nu veranderen.

Meerderheid schuldeisers

Door de WHOA hebben bedrijven meer kans om van hun schulden af te komen. De rechter kan namelijk een akkoord bevestigen dat wordt gesteund door de meerderheid van de schuldeisers. Zo’n akkoord kan dan niet meer worden gedwarsboomd door een individuele schuldeiser of aandeelhouder. Ondernemingen die beschikken over levensvatbare bedrijfsonderdelen, maar vanwege een te zware schuldenlast failliet dreigen te gaan, kunnen door deze wet makkelijker doorgaan en een faillissement voorkomen.

Minister Dekker (Rechtsbescherming) verwacht dat bedrijven die door de coronapandemie in de problemen komen, dankzij de WHOA meer kans maken om een bankroet af te wenden.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top