Eerste vrouwelijke scheidsrechter betaald voetbal ook officier van justitie

De Haarlemse officier van justitie in opleiding Shona Shukrula wordt de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het betaald voetbal in Nederland. De 32-jarige Alkmaarse begint na de zomer met het fluiten in de Keuken Kampioen Divisie. "Het gaat om regels toepassen uit het spelregelboek en de wet, in verschillende situaties."

Delen:

Shona Shukrula

Shukrula fluit sinds het seizoen 2009/2010 wedstrijden voor de KNVB. De afgelopen seizoenen was ze actief in de Tweede Divisie en sinds 2020 als vierde official in de Keuken Kampioen Divisie. Zij had al de leiding over EK- en WK-kwalificatiewedstrijden en Champions League-wedstrijden voor vrouwen. Sinds 2016 staat ze op de FIFA-lijst van vrouwelijke scheidsrechters.

Trots

Shukrula zegt in de media ‘onwijs trots’ te zijn op haar promotie naar de groep scheidsrechters betaald voetbal. “Hier heb ik vijftien jaar keihard voor gewerkt”, zegt de arbiter. “Ik ben blij met het vertrouwen dat de KNVB in mij heeft, maar ik ben er nog niet. Mijn debuut ligt in het verschiet, maar moet nog wel gebeuren. Vanaf nu focus ik volledig op mijn eerste optreden als scheidsrechter in het betaald voetbal.”
In Frankrijk, Duitsland en Engeland maakten vrouwelijke scheidsrechters al hun debuut in het betaalde voetbal.

Ontwikkeling

In 2020 sprak Mr. met Shukrula voor de rubriek Mr. van de Week. Toen vertelde ze dat het haar nooit te doen was om per se de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het betaalde voetbal te worden: “Voor mij is het niet relevant of Nederland klaar is voor een vrouwelijke scheidsrechter”, zei ze toen. “Ik richt mij alleen op mijn eigen ontwikkeling”.
In dit gesprek schetste ze een parallel tussen het oordelen in rechtsgeschillen, en in voetbalwedstrijden: “Aan de hand van het spelregelboek en de wet dien je regels toe te passen op verschillende situaties. Het gaat om het nemen van beslissingen en daarbij natuurlijk ook de juiste beslissingen. Soms zijn situaties zwart/wit, maar er is een groot grijs gebied waar ik op beiden fronten mee te maken heb.”

Plaatsvervangend

Na haar studie rechten aan de Vrije Universiteit werkte Shukrula drie jaar als jurist voor de KNVB op de afdeling Tuchtzaken Excessen. Sinds 2016 werkt ze bij het Openbaar Ministerie, waar ze al eerder stage liep. Daarna werd ze parketsecretaris en volgde ze een opleiding tot assistent-officier. Nu is zij plaatsvervangend officier van justitie bij het parket in Haarlem.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven