Shona Shukrula over wetboek en scheidsrechtersfluit

Meester van de week is Shona Shukrula. Ze is assistent officier van justitie bij het Openbaar Ministerie Noord-Holland. Daarnaast is ze voetbalscheidsrechter. Sinds 2017 staat ze op de FIFA-lijst en floot ze meerdere interlands en Champions League-wedstrijden voor vrouwen. Vorig jaar leidde Shukrula voor het eerst een wedstrijd in de tweede divisie van het mannenvoetbal. Op 5 september debuteerde ze in het betaald voetbal: ze trad op als eerste vrouwelijke vierde official in de Keukenkampioendivisie (KKD), bij de wedstrijd FC Eindhoven − Telstar.

Delen:

Shona Shukrula

Was het een droom die uitkwam, of bent u pas tevreden als u daadwerkelijk het veld op mag om te fluiten?
Deze promotie van het amateurvoetbal naar het betaald voetbal was zeker een droom die uitkwam voor mij. Ik zal nu elke week aangesteld worden als vierde official in de KKD en kan op die manier ervaring opdoen in het betaald voetbal. Mijn volgende doel is nu om ook echt actief te zijn als scheidsrechter, maar daar gaat nog zeker twee jaar overheen. Ik heb geleerd om van wedstrijd naar wedstrijd en doel tot doel te leven.

Is Nederland klaar voor een vrouwelijke scheidsrechter in het betaald voetbal?
Voor mij is het niet relevant of Nederland klaar is voor een vrouwelijke scheidsrechter. Ik richt mij alleen op mijn eigen ontwikkeling. Als de KNVB zegt dat ik er klaar voor ben om wedstrijden op dat niveau te leiden, zal ik dat zeker doen. Daarnaast wil ik wel aangeven dat ik alleen maar positieve reacties ontvang op mijn aanstelling.

Om aan de conditionele vereisten van de FIFA en de KNVB te voldoen traint u vijf keer perweek. Daarnaast fluit u twee wedstrijden per week in het amateurvoetbal én werkt u fulltime bij het Openbaar Ministerie. Heeft u ooit tijd om een avondje lui op de bank te netflixen?
Ik kan niet ontkennen dat het een druk bestaan is. De combinatie tussen mijn maatschappelijke en sportcarrière is uitdagend. Het is een kwestie van hard werken, ambitieus zijn, goed plannen en een bepaalde flexibiliteit vanuit mij en mijn beide werkgevers. Vrije tijd is schaars. Als ik vrij ben, kijk ik graag Netflix of ga ik eten met vriendinnen of familie.

Toga en wetboek, scheidsrechterstenue en fluit – de attributen verschillen nogal. Maar zijn er ook overeenkomsten tussen optreden als officier van justitie en als scheidsrechter?
Zo zie ik het wel. Aan de hand van het spelregelboek en de wet dien je regels toe te passen op verschillende situaties. Het gaat om het nemen van beslissingen en daarbij natuurlijk ook de juiste beslissingen. Soms zijn situaties zwart/wit, maar er is een groot grijs gebied waar ik op beiden fronten mee te maken heb.

Heeft u wel eens voetbalvandalen op zitting gehad?
Ik heb na mijn studie twee jaar als jurist voor de KNVB gewerkt, op de afdeling Tuchtzaken Excessen. Daar was ik elke week bezig met excessen op en rond de voetbalvelden in het amateurvoetbal.
Soms komt er een ‘voetbalzaak’ binnen bij het OM. Het gaat daarbij om situaties in het amateurvoetbal. Als ik aan het werk ben, worden dergelijke zaken zeker even aan mij voorgelegd of kan ik daarover sparren met een collega. Is een harde tackle met een beenbreuk tot gevolg een zware mishandeling bijvoorbeeld? Ik sta er niet daadwerkelijk mee op zitting.

Als u het voor het zeggen had, dan…?
Waren wij allemaal gelijk.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Het hoogtepunt van mijn juridische carrière betreft het succesvol doorlopen van de opleiding tot assistent-officier en het behalen van mijn ZVB (zittingvaardigheidsbewijs). Ik vind het echt heel leuk om op zitting te staan.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Ik heb niet een speciale bron van inspiratie. Wel vind ik het altijd fijn om met mijn broer Vito te sparren over juridische kwesties. Ik heb tegelijk met hem rechten gestudeerd, we woonden in die tijd samen in Alkmaar. Hij is strafrechtadvocaat geworden en heeft zijn eigen kantoor in Amsterdam. Ik ben trots op hem en op het werk dat hij doet; we steunen elkaar door dik en dun.

Welke film of serie zag u las u het laatst?
Ik kijk diverse Netflix-series, vaak series die ik al eerder heb gezien en waarvan ik dus weet dat ze goed zijn. Die kijk ik echt puur ter ontspanning (non-fictie).

Met welke beroemdheid zou u in quarantaine willen?
Ik zou zeker niet in quarantaine kunnen met iemand die ik niet ken. Tijdens de coronalockdown heb ik vanaf het begin een pact gesloten met twee van mijn beste vriendinnen, Amber en Liz. Wij waren quarantaine-buddy’s en zagen in die periode geen andere mensen. Op die manier hebben we elkaar door de maanden maart, april en mei gesleept.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven