Eigen begroting rechtspraak nog niet zeker

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Beeld: Pixabay

Regeringspartijen CDA, VVD en D66 zien weinig in een eigen begroting voor de rechtspraak, maar de ChristenUnie twijfelt nog. Gisteren (27 maart) debatteerde de Tweede Kamer over het initiatiefwetsvoorstel dat Michiel van Nispen (SP) had ingediend. Het is nog onduidelijk of die aparte begroting er komt.

Voor Van Nispen is een aparte begroting voor de rechtspraak een ‘principiële keuze’. De financiering van de rechtspraak moet zo objectief en onafhankelijk mogelijk plaatsvinden en niet afhankelijk zijn van politieke keuzes. Het ontbreken van een eigen begroting noemde hij 27 maart een ‘weeffout die ingaat tegen de scheiding der machten’. “De minister bepaalt als lid van de uitvoerende macht hoeveel geld er naar de rechtspraak gaat. En daarmee is de onafhankelijkheid van de rechtspraak in het geding.”

Daarvan is volgens de VVD geen sprake, zei ex-advocaat Foort van Oosten. Ook zal een eigen begroting de transparantie van de rechtspraak niet bevorderen, aldus voormalig officier van justitie Maarten Groothuizen (D66) – iets waarop Van Nispen wel rekent. Chris van Dam (CDA), ook al ex-(hoofd)officier van justitie, vroeg zich af hoe een aparte begroting een budgetprobleem zou oplossen. Hij benadrukte de efficiëntie en samenwerking in de hele gerechtelijke keten, inclusief Openbaar Ministerie en politie.

Een aparte begroting zorgt volgens Van Nispen voor een extra debat en dus voor een extra controlemoment van de Kamer. “Mijn werk wordt er een stuk makkelijker op met het wetsvoorstel”, stelde zijn partijgenoot Ronald van Raak. Eerder waren de andere fracties al kritisch op Van Nispens voorstel.

Minister Dekker (Rechtsbescherming) plaatste vraagtekens bij nut en noodzaak voor een aparte begroting voor de rechtspraak. Hij wees op het budgetrecht van het parlement en de stelselverantwoordelijkheid van de minister. Het ‘losknippen’ van de begroting van de rechterlijke macht noemde hij ‘geen verbetering’.

De Kamer stemt op dinsdag 3 april over het initiatiefwetsvoorstel. In een reactie laat Van Nispen weten dat VVD en CDA het voorstel niet steunen, de hele oppositie lijkt dat wel te doen. “D66 neigt naar niet steunen en de ChristenUnie twijfelt nog. Het blijft spannend tot dinsdag.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top