Er was eens een Engel uit Rotterdam

Laat ChatGPT het net uitgesproken vonnis tegen Willem Engel remixen en je krijgt interessante resultaten. Dat merkte Jurjen Boorsma bij het schrijven van zijn column ‘Arrest van de maand’. Zo noemt de tekstrobot dansleraar Engel in de stijl ‘Joost van den Vondel’ een “gevaerlijcke rebel, die dacht dat hij boven de wet stont” en vat stijl ‘spreekwoord’ de procedure samen als “Engelen die de wet overtreden, vallen uit de hemel.”

Delen:

Depositphotos_634985282_S-chatgpt
beeld: Depositphotos

Toen ik heftig vocht tegen een deadline (wij columnisten hebben daar last van) dacht ik – ach, waarom zou ik het zelf doen? Ik doe gewoon wat al die luie leerlingen, studenten en programmeurs doen – ik laat mijn tekstblok schrijven door ChatGPT. Ik ben een columnist van de eenentwintigste eeuw.

Ondermijnend handelen

De uitspraak van de maand is natuurlijk het Engelvonnis van de Rotterdamse strafkamer onder leiding van rechter en Twitterceleb Jacco Janssen, waar zes groezelige uitlatingen op sociale media van dansleraar Willem E. onder het vergrootglas worden gelegd (ECLI:NL:RBROT:2023:259). Vijf van de zes konden net aan door de rechterlijke beugel, maar de oproep om toch te gaan demonstreren ondanks een rechterlijk verbod, onder verwijzing naar 500 trekkers van ‘Bouw in Verzet’ die zouden komen deed de dansleraar de das om. De verdachte “heeft laten zien dat hij lak heeft aan de (lokale) autoriteiten. Grotendeels terzijde kan hierbij nog worden opgemerkt dat het verbod achteraf na rechterlijke toetsing (zowel in voorlopige voorziening als in de bodemprocedure) in stand is gebleven en dus terecht is geweest. Dergelijk ondermijnend handelen kan leiden tot gedrag dat een gevaar oplevert voor het maatschappelijk leven.” Plechtig hoor, Jacco!

Apostel Johannes

Ik deed een remix van de uitspraak via ChatGPT. Je doet koppiepeest en dan geef je stijlaanwijzingen erbij. Eerst maar eens in de stijl van de apostel Johannes, bekend van Openbaringen: 1. En zo sprak de engel des Heeren: ‘Zie, de verdachte heeft zich verzet tegen de autoriteiten van deze aarde en heeft zich niets aangetrokken van hun waarschuwingen. 2. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan ongehoorzaamheid en ongehoorzaamheid zal hem straffen. 3. En ik zag een grote vuurpoel, vol met brandende zwavel, waar de verdachte en degenen die hem volgden, zouden worden geworpen. 4. En zij zullen geworpen worden in eeuwige pijn, omdat zij zich verzetten tegen de autoriteiten, die aangesteld zijn door God.’

Ongehoorsame siele

Je kunt er ook Joost van den Vondel van maken: “De verdachte, een ongehoorsame siele/Heeft zich verzet tegen de autoriteiten/Die waerachtich sijn voor het welsyn van velen/Een gevaerlijcke rebel, die dacht dat hij boven de wet stont.”
Of remixen tot spreekwoord: “Engelen die de wet overtreden, vallen uit de hemel.”

Limerick

ChatGPT kan best redelijke limericks dichten: Er was eens een engel uit Rotterdam/die verdacht werd van een opstandig plan. Hij riep ‘demonstreren’/dat ging irriteren. Nu zit hij in de cel, geen vrij man.
Stijl ‘juridische opinie’ was vrij obligaat en had dus zo in het NJB gekund: “In het licht van deze uitspraak is het van groot belang om ons te blijven richten op het behoud van de rechtsstaat en het waarborgen van rechtvaardigheid voor iedereen.” Gaaaaap.

Feyenoord-voetbalverslag

Vruchtbaarder was de opdracht tot herschrijven als Feyenoord-voetbalverslag. “Het was een spannende wedstrijd voor Feyenoordfans, toen hun team het opnam tegen de autoriteiten. Feyenoord had het moeilijk en kwam al snel achter met een goal. De verdachte probeerde alles om de wedstrijd te keren, maar tevergeefs, de tegenstander bleef sterk spelen. Feyenoordsupporters keken toe hoe hun team werd verslagen, en de verdachte werd uit het veld gestuurd voor zijn overtreding. Een les voor iedereen dat zich aan de regels moet houden.”

Harry Potter

In de stijl van Dracula kon ik laten voorspellen hoe het met de engel zou aflopen in gevangenschap: “Nacht na nacht kon men hem horen huilen in zijn cel, want hij werd bezocht door de geesten van degenen die hij in gevaar had gebracht.” In Harry Potterstijl liep het al niet veel beter af met “de slimme jongen die nogal een rebel was. Hij werd vervloekt door professor Sneep en veranderde in een vogel, die voor eeuwig in de toren van Zweinstein moest blijven.”

Uren bezig

Uiteindelijk was ik uren bezig met ChatGPT maar had ik nog steeds geen column, was ik alleen nog maar verder over de deadline en was ik juridisch geen stap wijzer. Volgende keer maar weer beter mijn best doen. En op tijd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven