Europese rechters stemmen over schorsen Polen

Delen:

Foto: De rechtspraak

Het bestuur van het samenwerkingsverband van Europese Raden voor de rechtspraak (ENCJ) stelt voor de Poolse Raad te schorsen als lid.

In een verklaring stelt het ENCJ-bestuur dat de Poolse Raad hierdoor niet meer voldoet aan de eisen die aan het lidmaatschap worden gesteld, zoals onafhankelijkheid van de uitvoerende macht. De ENCJ stemt volgende maand over het voorstel.

Het Europese netwerk luidde al vaker de noodklok over de situatie in Polen. Vorige maand nog spraken Europese rechters hun steun uit voor hun Poolse collega’s. De ENCJ voerde een factfinding mission uit, met als doel om de deelname van de Poolse Raad voor de rechtspraak onder de loep te nemen en te beoordelen of deze lid kan blijven van het Europese netwerk.

Kees Sterk, president van de ENCJ en vicevoorzitter van de Nederlandse Raad voor de rechtspraak: “Elk land dat lid is van de ENCJ heeft beloofd dat er onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak is. Als een land zich daar niet meer aan houdt, is het mogelijk om het land uit te sluiten van het netwerk.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven