Familierechtadvocaten presenteren modernere versie ouderschapsplan

Het ouderschapsplan bestaat bijna vijftien jaar. Tijd voor een modernere versie, aldus de vereniging van advocaten die gespecialiseerd zijn in het personen-, familie- en erfrecht. De meeste gescheiden ouders zijn zeer te spreken over het ouderschapsplan, zo blijkt uit een enquête.

Delen:

Familierechtadvocaten presenteren modernere versie ouderschapsplan - Mr. online
Foto: Depositphotos

De Wet bevordering voorgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding dateert van november 2008. Deze wet verplicht ouders om bij hun scheiding een ouderschapsplan op te stellen. Vanaf 2009 wordt dit in de praktijk gebracht. De vFAS ontwikkelde in 2009 een model ouderschapsplan dat ouder(s) en de vFAS advocaat-mediators kunnen gebruiken. Dit plan is af en toe geactualiseerd, maar nooit volledig herzien en gemoderniseerd.

Nieuwe versie

Dat gebeurt nu wel, op de Dag van de Scheiding (15 september), dat in het teken staat van het ouderschapsplan. Er komt een nieuwe versie, met aangepast taalgebruik en aansluiting bij het ouderschap van tegenwoordig, zoals sociale media en een integrale opname van de Brief aan Gescheiden Ouders van Villa Pinedo. Het nieuwe ouderschapsplan is mede tot stand gekomen in overleg met ketenpartners zoals Villa Pinedo, KIES en kindbehartigers. Volgens het CBS loopt een op de drie stellen ooit tegen een scheiding aan.

Welkome leidraad

Na vijftien jaar heeft de vFAS het ouderschapsplan laten evalueren. Uit onderzoek onder 463 gescheiden ouders blijkt het ouderschapsplan ‘een welkome leidraad in een moeilijke periode’. Meer dan de helft (52 procent) van de gescheiden ouders vindt het verstandig om al tijdens de relatie afspraken te maken over de kinderen. Diezelfde kinderen worden in 56 procent van de gevallen daarbij niet betrokken. Iets minder dan de helft (46 procent) van de gescheiden ouders vindt dat het ouderschapsplan de verstandhouding heeft verbeterd, 31 procent vindt dat het ouderschapsplan negatief was voor de verstandhouding.

Water bij de wijn

Hoe weten ouders dat het ouderschapsplan verplicht is? In 62 procent van de gevallen via de advocaat of mediator, een kwart ontdekte dat door op internet te kijken. Een derde van de gescheiden ouders bepaalt de inhoud van het ouderschapsplan samen met behulp van een mediator, in 17 procent doen ze dat samen met een advocaat en in 13 procent van de gevallen wordt er onderhandeld met de advocaten van beide partijen. Bijna twee derde (62 procent) vindt dat alles wat zij wilden afspreken ook in het ouderschapsplan staat (mannen vaker dan vrouwen) maar een op vijf vindt dat hij/zij te veel water bij de wijn heeft moeten doen.

Co-ouderschap

Van de gescheiden ouders is 60 procent tevreden over de zorgverdeling. Maar zorgtaken worden nog ongelijk verdeeld, vindt 42 procent van de ouders. Een verhuizing is in 47 procent van de gevallen oorzaak van een wijziging in de zorgverdeling. Over het co-ouderschap, dat in 35 procent van de gevallen voorkomt, is niet iedereen even blij: 42 procent van de ouders denkt dat de kinderen het co-ouderschap als positief ervaren, 11 procent denkt dat zij het als negatief ondervinden.

Financiën

Bij ongeveer vier op tien is er geen sprake van discussie over de totstandkoming van het ouderschapsplan. Als er discussie is, gaat dat bijna altijd over geld. Bij 46 procent worden de kosten voor de kinderen voldaan door middel van kinderalimentatie. Iets meer dan de helft (55 procent) van de ouders geeft aan dat de financiële afspraken op dit moment realistisch en toereikend zijn. 59 Procent wijzigt de eenmaal gemaakte financiële nooit. Ouders zouden graag zien dat zaken als opvoedstijl, sociale mediagebruik en eet- en drinkgewoonten in het ouderschapsplan worden opgenomen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven