Franc Wilmink (Pensioenfonds Notariaat) over een ingewikkeld benoemingstraject

Franc Wilmink is benoemd in het bestuur van het Pensioenfonds Notariaat. Hij volgt Eric Greup op, die eind dit jaar met pensioen gaat.

Delen:

Franc Wilmink (Pensioenfonds Notariaat) over een ingewikkeld benoemingstraject

Van harte gefeliciteerd met deze benoeming. Is dit een fulltime functie?
Het bestuurslidmaatschap van het Pensioenfonds Notariaat is een functie die ongeveer één dag in de week in beslag neemt. En dat betekent dus dat ik mijn werk als notaris bij Scholten & Wilmink notarissen gewoon blijf doen.

Was het moeilijk om deze functie aan te nemen?
Het wordt wel eens onderschat, maar het notariaat is enorm belangrijk voor de Nederlandse samenleving en voor de Nederlandse economie. Alles wat het notariaat in staat stelt om goed haar taak te kunnen uitvoeren, is dus essentieel. Arbeidsvoorwaarden en dus ook een goede pensioenregeling is een van de dingen die het notariaat in staat stellen goed werk te leveren. Met dat in gedachten was het voor mij makkelijk om positief te reageren op de oproep voor deze functie.

Om uiteindelijk benoemd te worden in het bestuur was een ingewikkelder traject. Er worden hoge kennis-eisen gesteld. Dus veel studeren. Bovendien moet het aspirant-bestuurslid goedgekeurd worden door De Nederlandsche Bank.

We begrijpen dat het fonds ook gekozen heeft voor een nieuw bestuursmodel, waarbij wordt gewerkt met een technisch voorzitter. Was dit voor u voorwaarde om de functie aan te nemen?
De keuze voor het nieuwe bestuursmodel staat volledig los van mijn toetreding tot het bestuur. Voordeel van een technisch voorzitterschap is dat daardoor meer bestuurscapaciteit kan worden vrijgemaakt voor andere belangrijke, inhoudelijke functies.

Hoe staat het pensioen voor het notariaat er over vijf jaar voor, denkt u?
Elk pensioenfonds heeft een zwaarwegende taak; het gaat uiteindelijk om de financiële bestaanszekerheid van mensen. En die taak moet worden uitgevoerd in een steeds onzeker wordende wereld die bovendien onverwacht en van week tot week kan veranderen. Zie bijvoorbeeld de coronaproblematiek. Dat maakt het erg lastig om toekomstvoorspellingen te doen.

Maar het Pensioenfonds Notariaat staat er op dit moment relatief goed voor. Ongerust ben ik dan ook niet over de toekomst. Maar deskundigheid en alertheid van het pensioenfonds zullen in de komende jaren steeds belangrijker worden. Zeker met de overgang naar een nieuw pensioenstelsel die er in de komende jaren aankomt.

Wat maakt het notariaat zo leuk?
In mijn praktijk vind ik de verwevenheid van verschillende rechtsgebieden het interessante aspect. En de gevarieerdheid van de mensen waarmee je te maken hebt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven