Fred Hammerstein gaat juridisch dictee schrijven

Na prominenten als Geert Corstens (oud-president Hoge Raad), Steven Bartels (hoogleraar burgerlijk recht), Hester Wattendorff (raadsheer Hoge Raad) en Alex Brenninkmeijer (oud-Nationale Ombudsman) wordt het aanstaande juridische dictee van de Jonge Balie Gelderland geschreven én voorgelezen door Fred Hammerstein.

Delen:

Fred Hammerstein gaat juridisch dictee schrijven

Tijdens het Van Swaaij Cassatie JeeBee Dictee testen advocaten, rechters en officieren van justitie hun beheersing van de wetten van de Nederlandse spelling. Het dictee is voor taalkundige fijnproevers. Sinds 2018 is Van Swaaij Cassatie & Consultancy de hoofdsponsor van het jaarlijkse evenement binnen het arrondissement Gelderland, waaraan ook steevast juristen uit Vlaanderen deelnemen. In de jury van het dictee hebben doorgaans zitting de president van de rechtbank Gelderland, de deken van de Orde van Advocaten Gelderland en de hoofdofficier van justitie Oost-Nederland.

Prominent jurist

Het dictee wordt ieder jaar door een prominent jurist opgesteld en voorgedragen. Zo werd vorig jaar gedicteerd door Hester Wattendorff (hier haar dictee), raadsheer in de civiele kamer van de Hoge Raad, en in het jaar daarvoor (2018) door Steven Bartels, hoogleraar burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit (hier zijn dictee). In eerdere jaren deden dat onder anderen Geert Corstens, de toenmalige president van de Hoge Raad, Ybo Buruma, raadsheer in de Hoge Raad, Alex Brenninkmeijer, destijds Nationale Ombudsman, en de Nijmeegse hoogleraar staatsrecht (wijlen) Tijn Kortmann.

Fred Hammerstein

Dit jaar draagt Fred Hammerstein het Van Swaaij Cassatie JeeBee Dictee voor. Hammerstein is gepromoveerd in Nijmegen op het proefschrift Eigenlijke en oneigenlijke zaaksvervanging. Zijn carrière in de rechterlijke macht culmineerde in 1998 een benoeming tot raadsheer in de civiele kamer van de Hoge Raad. In 2004 werd Hammerstein president van het gerechtshof Arnhem; twee jaar later keerde hij op verzoek van de Hoge Raad terug als raadsheer in de civiele kamer. In 2012 werd Hammerstein benoemd tot hoogleraar geschilbeslechting aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tussen juli 2013 en juli 2016 was hij bovendien regeringscommissaris voor de digitalisering van het burgerlijk procesrecht. Hammerstein is verder (mede-)auteur respectievelijk (bewerkend) auteur van Asser Procesrecht/Bakels, Hammerstein & Wesseling-van Gent 4 (hoger beroep) en De grenzen van de rechtsstrijd in hoger beroep in burgerlijke zaken.

Het Van Swaaij Cassatie JeeBee Dictee zal (waarschijnlijk) plaatsvinden op een vrijdagmiddag in de tweede helft november. De Jonge Balie Gelderland is er nog mee bezig, ook met de inschrijvingsprocedure. Na afloop van het dictee is er een borrel en (waarschijnlijk) een diner – dat is afhankelijk van de dan geldende maatregelen rond het coronavirus.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven