Juridisch nieuws

Frits Bakker: ‘Daling aantal strafzaken zorgelijk’

Grafiek CBS

Voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak noemt het zorgelijk dat het Openbaar Ministerie minder verdachten voor de rechter brengt. Hij reageert daarmee op onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit blijkt dat het aantal strafzaken de laatste tien jaar fors is gedaald ten opzichte van 2007.

Onbestraft

Volgens de nieuwe cijfers werden in 2016 ruim 200.000 strafzaken voor de rechter gebracht, 28 procent minder dan in 2007. De onderzoekers van het CBS zeggen dat de daling onder andere te maken heeft met de beperkte middelen waarmee het OM zijn werk moet doen. Bakker: “Als misdaad onbestraft blijft, omdat er niet genoeg geld is om de dader te vervolgen, dan is dat op zijn zachtst gezegd erg zorgelijk.”

Nieuwe wetgeving

Bakker vindt het belangrijk de achtergrond bij deze cijfers te kennen. “Er zijn ook andere mogelijke oorzaken. Nieuwe wetgeving of de daling van de geregistreerde criminaliteit bijvoorbeeld.” Ook het feit dat tegenwoordig niet de politie maar het OM beslist of er onderzoek naar een zaak wordt gedaan is volgens Bakker relevant. “Het kan natuurlijk goed dat je dit terugziet in de cijfers.”

Buiten de rechter om

Die cijfers laten ook zien dat relatief steeds meer zaken buiten de rechter om worden afgehandeld. Dit is een bedenkelijke zaak, vindt Bakker. “Het is aan rechters om te oordelen over schuld en onschuld.”

Bakker riep daarom aan het begin van dit jaar daarom op deze trend te doorbreken en te investeren in de strafrechtketen.

Grafiek CBS

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures