‘Strafrechter niet verder uitkleden’

Delen:

Frits Bakker
Frits Bakker. Foto Raad voor de rechtspraak

Er moeten niet nog meer zaken buiten de strafrechter om worden afgedaan. In plaats daarvan moet de strafrechtketen beter gaan functioneren. Dat betoogt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, in het Jaarverslag Rechtspraak 2016. “De samenleving moet kunnen zien en controleren dat er in strafzaken recht wordt gedaan.”

Er komen steeds meer afdoeningen buiten de strafrechter om: de bestuurlijke boete en de fiscale heffing bijvoorbeeld. Zaken werden bij de strafrechter weggehouden doordat het Openbaar Ministerie ruimere bevoegdheden heeft met de strafbeschikking.

Grenzen bereikt

Frits Bakker: “De grenzen zijn bereikt. In plaats van steeds meer zaken buiten de rechter om af te doen, is het hoog tijd de keten in vergaande mate beter te laten functioneren. Het omzeilen van de strafrechter moet niet meer nodig zijn. De samenleving moet kunnen vaststellen en controleren dat er wordt opgetreden en dat er straf staat op het overtreden van wetten en regels.”

Dat geldt volgens Bakker in het bijzonder voor zaken met een grote maatschappelijke impact. Strafzaken tegen Vimpel.com en SBM Offshore werden bijvoorbeeld afgedaan met miljoenenschikkingen. Bakker: “De samenleving kan maar zeer ten dele meekijken als het Openbaar Ministerie extreem grote strafzaken afdoet met een miljoenentransactie. De rechter kan die transactie niet op juistheid toetsen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven