Frits Bakker: interne relaties rechtspraak verslechterd

Delen:

Frits BakkerDe commotie rond het Meerjarenplan Rechtspraak heeft de interne relaties binnen de rechterlijke macht verslechterd, zegt voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de Rechtspraak in zijn nieuwjaarsrede. Hij noemt het herstellen van de onderlinge verhoudingen in de Rechtspraak ‘misschien wel het belangrijkste in het nieuwe jaar’.

De onvrede onder rechters ontstond in augustus dit jaar toen de Raad en de gerechtsbesturen bekend maakten dat zeven lokale rechtbanken alleen nog kleine zaken zouden doen. Zo wilde de rechtspraak de opgelegde bezuinigingen mogelijk maken.

De plannen leidden tot grote onvrede binnen de gerechten. Rechters gingen de straat op om te protesteren, burgemeesters en gemeenteraden bemoeiden zich ermee en de rechtbankpresident van Alkmaar trad af omdat hij zich niet kon verenigen met het beleid.

Later werd dit uitkleden van rechtbanken teruggedraaid na een motie van de Tweede Kamer die de minister opdroeg om in de Voorjaarsnota meer geld vrij te maken voor rechtspraak. Maar toen was het kwaad al geschied. Bakker: “De prijs voor de slechte procedure is hoog, want de relaties intern zijn erdoor verslechterd. We hadden meer tijd moeten nemen om het plan uitgebreid met de eigen achterban en de lokale overheden te bespreken. Het herstellen van de interne verhoudingen is daarom in 2016 onze eerste prioriteit.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven