Gerechtshof neemt afstand van ingezonden brief raadsheer

Delen:

Beeld bij Jos den BoerDe leiding van het Gerechtshof Amsterdam neemt in geprikkelde bewoordingen afstand van een ingezonden brief van de eigen raadsheer Jos den Boer. Deze rechter heeft in de brief in het Nederlands Juristenblad een pleidooi gehouden voor een hoofddoek met het rechtspraaklogo voor islamitische rechters en griffiers.

Een opmerkelijk standpunt, omdat de Raad voor de rechtspraak in juni oordeelde dat de neutraliteit van de rechtspraak op het spel komt te staan als griffiers hoofddoeken mogen dragen. Den Boer wil de hoofddoek niet alleen voor griffiers maar ook voor rechters toestaan

Dat pleidooi is bij de leiding van het gerechtshof niet in goede aarde gevallen, blijkt uit een reactie van het hof op vragen van Mr. “De ingezonden brief van mr. drs. Den Boer betreft een privé-opvatting en weerspiegelt niet de opvatting van het hof, noch is het een weergave of het resultaat van een binnen het hof gevoerd debat,” schrijft het hof. “Binnen het hof leven vele en veelsoortige opvattingen over allerhande onderwerpen. Uitingen daarvan als in deze ingezonden brief zijn geen standpunten van het hof, maar van een raadsheer als privépersoon.”

In zijn brief voert Den Boer onder meer aan dat de vervreemding tussen de rechtspraak en het islamitisch volksdeel toeneemt, en dat baart hem zorgen. “Laten we die moeizame hoofdoekdiscussie nu eens praktisch benaderen met toepassing van het beproefde poldermodel.” Hij stelt voor om een standaardmodel hoofddoek met rechtspraaklogo op te nemen in het kostuumbesluit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven