Hoofddoek taboe voor griffier

Delen:

Beeld bij hoofddoek taboeEen hoofddoek blijft taboe voor griffiers. Dat schrijft de Rechtspraak dinsdag op de eigen website. De concrete aanleiding voor deze mededeling is het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens een moslima die door de rechtbank in Rotterdam werd afgewezen voor de functie van buitengriffier (oproepbare griffier). Volgens het College discrimineert de Rotterdamse rechtbank. De moslima zei in een gesprek met de sollicitatiecommissie dat zij op grond van haar geloofsovertuiging tijdens zittingen haar hoofddoek niet zou afdoen.

De rechtspraak blijft echter vasthouden aan neutraliteit van de kleding van rechters en griffiers. Binnen de rechterlijke organisatie geldt de afspraak dat rechters en griffiers in de rechtszaal en tijdens de behandeling van rechtszaken op geen enkele wijze door hun kleding blijk geven van hun levensovertuiging. “Rechters en griffiers dragen ter zitting een toga,” schrijft de Rechtspraak. “Dat heeft de wetgever bepaald, die daartoe ook een wettelijke regeling heeft vastgesteld. De toga symboliseert de onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de rechtspraak. Daaraan ontleent de rechtspraak mede het vertrouwen van de burger dat de achtergrond of persoonlijke opvattingen van de rechter geen rol spelen bij de beoordeling van de zaak. Het dragen van de toga geldt voor de rechter én de griffier, omdat zij beiden achter de tafel van de rechter plaatsnemen en niet zonder elkaar kunnen functioneren.”

Keppeltje

De gerechtsbesturen en de Raad voor de rechtspraak hebben afgesproken dat het togabesluit strikt wordt nageleefd en dat rechters en griffiers de toga niet combineren met tekenen waaruit hun levensovertuiging of andere levensopvatting blijkt, zoals een keppeltje, een hoofddoek of een kruisje.
Het College voor de Rechten van de Mens meent dat het voor het vertrouwen van de burger in de onpartijdigheid van de rechter niet nodig is dat ook de griffier zich onthoudt van het dragen van tekenen van de religieuze overtuiging. Die opvatting deelt de Rechtspraak niet. “Het werk van de griffier is zeer sterk verweven met dat van de rechter,” schrijft de Rechtspraak. “De wetgever heeft terecht bij het togabesluit geen onderscheid gemaakt tussen rechter en griffier. Aan de volstrekte neutraliteit van rechtspraak kan geen concessie worden gedaan.”

Neutrale toga

De Rechtspraak weerspreekt dan ook de stelling van het College dat door het kledingvoorschrift bevolkingsgroepen op voorhand worden uitgesloten van werken bij de Rechtspraak. “Er werken binnen de Rechtspraak rechters en griffiers van alle religieuze gezindten en met allerlei verschillende levensovertuigingen en opvattingen. Zij hebben gemeen dat zij ter zitting door de neutrale toga laten blijken dat die opvattingen voor hun werk niet relevant zijn.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven