Gezocht: advocaat met mooie, heldere stem

Steeds meer advocatenkantoren maken podcasts om cliënten te informeren over juridische onderwerpen en ontwikkelingen. Waar gaan die podcasts over, en wie bepaalt en maakt de inhoud? En wat leveren ze op? “De podcast is een efficiënt middel om je tijdens een treinreis of autorit bij te laten praten over juridische onderwerpen.”

Delen:

Gezocht: advocaat met mooie, heldere stem
Beeld: Depositphotos
Johan Koggink (Van Benthem & Keulen)
Johan Koggink (Van Benthem & Keulen)

Steeds meer advocatenkantoren en bedrijfsjuristen, onder wie CMS, Bob Rietjens (AboutLaw), Van Veen Advocaten en fiscaal advocaat Diana Jansen (Tax Studio Podcast), komen met een eigen juridische podcast. Ook Van Benthem & Keulen heeft er één: ‘Licht op Legal’, die te beluisteren is via een link op de kantoorsite, Spotify, iTunes en de Podcast App. Hierin neemt het kantoor elke twee weken in ongeveer een kwartier juridische actualiteiten onder de loep en wordt er vooruitgeblikt. “De podcast sluit goed aan bij de pijlers van ons kantoor: toegankelijk zijn en kennis delen, en technologie inzetten in de praktijk”, zegt directeur Johan Koggink.

Suggesties

Carida Kleijn (Van Benthem & Keulen)
Carida Kleijn (Van Benthem & Keulen)

Bij het bepalen van de onderwerpen kijkt Van Benthem & Keulen welke vragen hun relaties hebben. Zo merkte het kantoor dat er bij een groot aantal cliënten nog steeds veel vraag is naar kennis over de Algemene Verordening Privacybescherming (AVG), die op 25 mei 2018 in werking is getreden, aldus Carida Kleijn, marketing manager bij Van Benthem & Keulen. “Ook naar aanleiding van de coronacrisis zijn er veel vragen, onder meer op het gebied van het arbeidsrecht. Daarom hebben we daar een speciale podcast over gemaakt.”

Licht op Legal is vooral bedoeld voor bedrijfsjuristen maar ook voor anderen interessant, aldus Kleijn. “Er luisteren bijvoorbeeld ook veel studenten naar. Sommigen komen zelfs met suggesties voor onderwerpen.”

Pragmatisch

Voordat het kantoor aan de slag ging met de eerste podcast, polste het eerst bij cliënten of er belangstelling voor was. De reacties waren positief. Een externe deskundige zorgde voor professionele opnameapparatuur. Kleijn: “De kwaliteit van het geluid is cruciaal.”

In de podcast voert hun collega advocaat/partner Mariska Nijenhof-Wolters (commercial contracting en dispute resolution) de gesprekken met collega-specialisten. “Met haar juridische kennis en ervaring is ze een goede gesprekspartner en ze heeft bovendien een mooie, heldere stem”, zegt Koggink. Volgens hem is het vooral belangrijk dat de podcasts pragmatisch zijn. “Bedrijfsjuristen zitten niet te wachten op lange theoretische verhandelingen.”

Voor Koggink en Kleijn zelf geeft het maken van de podcasts “veel arbeidsvreugde”. Koggink: “Het is erg leuk om iets innovatiefs te maken waar relaties blij mee zijn. We begonnen met een kerngroep, maar inmiddels denkt iedereen op kantoor mee over mogelijk interessante onderwerpen.”

Speels

Frank Penders (Gimbrère Advocaten)
Frank Penders (Gimbrère Advocaten)

Ook Gimbrère Advocaten heeft een eigen podcast: ‘Legal 112 voor MKB’, te beluisteren via een link op de site van het kantoor, iTunes en Spotify. Initiatiefnemer is arbeids- en ondernemingsrechtadvocaat Frank Penders. “Binnen ons kantoor, dat MKB-ers bijstaat, hoorde ik regelmatig van cliënten dat ze weinig tijd hebben om blogs en nieuwsbrieven te lezen. Zo kwam ik op het idee voor een podcast, een efficiënt medium waarmee je je tijdens een treinreis of autorit kunt laten bijpraten over juridische onderwerpen.”

Ook Penders ging eerst bij cliënten na of er interesse was voor een podcast en daarnaast onderzocht hij welk aanbod er al was in de podcastmarkt. “Behalve Toga Radio, de podcast van de Nederlandse Orde van Advocaten, bleken er geen of nauwelijks juridische podcasts te zijn. Dat maakte me enthousiast om er echt mee aan de slag te gaan. De inhoud wilde ik vooral speels houden.”

Externe professional

In elke aflevering staat een vraag van een MKB-cliënt centraal. “Dit zijn arbeids- en ondernemingsrechtelijke kwesties, zoals de vraag of er in een bepaalde situatie beter voor een dienstverband dan wel een zzp-constructie kan worden gekozen. Een cliënt met een eenmanszaak wilde deze rechtsvorm veranderen in een BV. Ook daarop zijn we in een aflevering ingegaan. Soms behandelen we naast juridische ook fiscale aspecten en daarbij werkten we samen met Kees de Boekhouder, een team van boekhouders dat freelancers ondersteunt.”

Voor de technische ondersteuning en het podcastlogo vroeg Penders ondersteuning van een externe professional, die microfoons leverde voor de opnames in een spreekkamer van het door Gimbrère gehuurde Tribes in Amsterdam.

Penders: “De afgeronde podcastserie smaakt naar meer. Bij een volgende serie zou ik graag mijn collega’s in Spanje betrekken, waar Gimbrère ook drie kantoren heeft.”

Zoektocht

Martijn Devilee (Van den Brekel Advocaten, foto_ Lisanne Pietermaat)
Martijn Devilee (Van den Brekel Advocaten, foto Lisanne Pietermaat)

Martijn Devilee is arbeidsrechtadvocaat bij Van den Brekel Advocaten en initiatiefnemer van de podcastserie ‘De Nieuwe Ambtenaar’, die te beluisteren is via Spotify, de Podcast app en een link op de kantoorsite. Daarin neemt Devilee luisteraars in zes afleveringen mee in zijn zoektocht naar de gevolgen van de op 1 januari 2020 in werking getreden Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). 

De podcastserie was vooral een project van Devilee en kantooreigenaar Marion van den Brekel, maar hun kantoorgenoten hebben tijdens verschillende kantoorvergaderingen meegedacht over de onderwerpen van de afleveringen. Ook ‘buurman’ mediator Hans Varkevisser heeft het tweetal ondersteund. Devilee: “Hij lette er bijvoorbeeld op dat we niet te veel jargon gebruikten.”

Progressie

Technische ondersteuning kregen Devilee en Van den Brekel van de ervaren postcastmaker Titus van Dijk, bekend van onder meer de voetbalpodcast ‘De derde helft’.

Het meest verrassend aan het hele proces vond Devilee de progressie die gemaakt werd. “Bij de eerste aflevering was alles nog nieuw voor ons, maar gaandeweg wisten we de podcasts steeds meer te verbeteren.”

Meerdere cliënten hebben laten weten de podcasts nuttig te vinden. “P&O-leidinggevenden sturen, bijvoorbeeld voorafgaand aan een overleg, de link naar onze podcast aan alle deelnemers, zodat zij zich snel en goed kunnen voorbereiden.”

Zelf vond Devilee het maken van de podcasts een leuke aanvulling op zijn dagelijkse werk. Hij hoopt er dan ook zeker meer te maken. “We zijn aan het onderzoeken wat goede onderwerpen kunnen zijn.”

Breder perspectief

Ivan de Casseres (De Roos Advocaten, foto_ Lizzy Ann)
Ivan de Casseres (De Roos Advocaten, foto Lizzy Ann)

Ook De Roos Advocaten in Amsterdam-Noord werkt aan een eigen podcastserie. Wanneer deze klaar is is nog niet bekend, maar dat hij er komt staat vast, aldus advocaat Ivan de Casseres, die samen met Maurits Fornier van Patroon Legal Design de podcasts maakt. Daarbij zal de nadruk niet liggen op juridische kwesties, maar wordt breder ingegaan op interessante ontwikkelingen bij cliënten van het kantoor, dat vooral startups en scale-ups bijstaat, vaak op het gebied van innovatieve technologie. Onder meer is er in de podcasts aandacht voor onderwerpen als legal tech, slimme mobiliteitsoplossingen en venture capital fondsen. De Casseres: “Wij merken dat onze cliënten een tof verhaal te vertellen hebben over de reis die zij hebben gemaakt en de sector waarin zij actief zijn. Wij denken dat andere ondernemers, ook niet-cliënten, daarvan kunnen leren. Onze podcastserie voert dan ook verder dan alleen het juridische perspectief.” 

Nog meer juridische podcasts

Ook andere juridische beroepsgroepen hebben de podcast ontdekt. Zo heeft het Openbaar Ministerie een eigen serie podcasts. Opleidingsinstituut voor OM en Rechtspraak SSR heeft sinds enige tijd de podcast SSR Meestervertellers, waarbij in afleveringen van maximaal 15 minuten verhalen zijn te beluisteren over belangwekkende zaken binnen de rechterlijke organisatie.

Ook bij steeds meer universiteiten worden podcasts gemaakt. Zo lanceerde de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden de podcast ‘De Leidse Noot’, een initiatief van Thijmen Nuninga. Daarin wordt wekelijks een eerste noot geplaatst bij jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht. Bij dezelfde faculteit maakt Ingrid Leijten een podcast over Nederlandse grondrechten: ‘Ons Goed Recht’, waarin Leijten met experts uit wetenschap en praktijk op zoek gaat naar de hedendaagse betekenis van de meest fundamentele rechten.

Het Instituut voor Bouwrecht heeft eveneens een podcast. Daarin worden actualiteiten en jurisprudentie in het bouwrecht besproken.

Nu het notariaat nog

Het notariaat is nog niet erg op dreef met podcasts. Netwerk Notarissen-directeur Lucienne van der Geld maakte als een van de weinigen notariële podcasts. Dat deed zij ook als docent voor de Radboud Universiteit, toen door de coronacrisis het fysieke onderwijs ineens stopte. “Ik ben mijn colleges toen gaan omzetten in podcasts.” Zelf heeft ze ook een podcastcollegekanaal op soundcloud, dat zij wil uitbreiden. “De notariële praktijk leent zich bij uitstek voor podcasts, omdat er veel verhalen ‘met inhoud’ te vertellen zijn.”

De favoriete podcast van …

*Johan Koggink: Prominent Aanwezig (NPO2). “Erg prettig aan een podcast is dat je ernaar kunt luisteren op een door jou gekozen moment en locatie.”

*Carida Kleijn: De Dag (NPO1) en marketingpodcasts. “Daarbij let ik er altijd op hoe een podcast is gemaakt en hoe de podcastmarkt zich in binnen- en buitenland ontwikkelt.”

*Martijn Devilee: De brand in het landhuis, NRC Vandaag, voetbalpodcasts. “Heren die een beetje slap kletsen over voetbal, lekker ontspannend.”

*Frank Penders: humoristische podcasts zoals de Zelfspodcast

*Ivan de Casseres: A16Z (podcast van dit venture capital bedrijf uit Silicon Valley over trends in de tech- en startupcultuur), Snacks Daily (“Digestible financial news”), The Missing Cryptoqueen, documentairepodcastserie van de BBC over een van de grootste scams in de geschiedenis, hebzucht en sekte-denken en de zoektocht naar de aanstichter ervan.

*Lucienne van der Geld: De Brand in het landhuis. “Via podcasts luister ik ook fragmenten uit radioprogramma’s terug. Maar het leukst vind ik podcasts die echt als zodanig zijn opgezet en een verhaal vertellen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven