Grapperhaus verscherpt toezicht op Openbaar Ministerie

Delen:

Beeld: Depositphotos

De toezichthoudende taak van de PG bij de Hoge Raad op het functioneren van het Openbaar Ministerie wordt geïntensiveerd. Dat blijkt uit een brief van minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Het verscherpte toezicht is een reactie op de vertrouwenscrisis die ontstond als gevolg van de verzwegen liefdesrelatie tussen twee hoofdofficieren en andere integriteitsschendingen.

Grapperhaus zegde de Tweede Kamer in december toe om te bekijken hoe het toezicht op het Openbaar Ministerie kan worden verbeterd. De Kamer besprak toen het rapport van de commissie-Fokkens en toonde zich zeer kritisch over de top van het OM. De commissie-Fokkens kwam vorig jaar april tot de conclusie dat het de top van het Openbaar Ministerie heeft ontbroken aan ethisch leiderschap, door niet in te grijpen na hardnekkige geruchten over een geheime liefdesrelatie tussen twee topmagistraten. De voormalige hoofdofficieren Marc van Nimwegen en Marianne Bloos hadden jarenlang gelogen over hun relatie. Bovendien zou door Van Nimwegens toedoen het softwarebedrijf van zijn zwager zijn bevoordeeld bij een aanbesteding van het OM.

Intensiever toezicht

Grapperhaus schrijft in zijn brief dat de procureur-generaal bij de Hoge Raad, Jos Silvis, bereid is het OM intensiever in de gaten te houden, “mits voldoende gewaarborgd is dat dit niet ten koste gaat van de vervulling van de overige taken van het parket bij de Hoge Raad”.
Op grond van artikel 122 Wet op de rechterlijke organisatie is de PG bij de Hoge Raad − die geen deel uitmaakt van de staande magistratuur − toch al belast met toezicht op het OM. Afgesproken is nu dat dit toezicht wordt uitgebreid tot onderzoek naar aanleiding van incidenten of “uitvoering in het algemeen”. Ook zal de PG in de toekomst zelf het initiatief kunnen nemen voor onderzoek binnen het OM en de Inspectie Justitie en Veiligheid kunnen vragen om onder zijn verantwoordelijkheid zaken nader te bekijken. De PG zal in zijn onderzoeken toetsen of door het OM de wettelijke voorschriften naar behoren zijn gehandhaafd. Of voor deze nieuwe taak van de PG capaciteitsuitbreiding nodig is wordt nog bekeken door Grapperhaus.

Bureau Integriteit

In zijn brief schrijft Grapperhaus ook dat in het kader van de ‘Fokkens-aanpak’ het Bureau Integriteit Openbaar Ministerie zal worden versterkt. Er komen meer medewerkers en de positie van de integriteitsonderzoekers van het OM zal worden verbeterd.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven