Griffierechten: Opstelten onbuigzaam

Delen:

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is niet bereid zijn plan voor verhoging van de griffierechten te versoepelen. Hij blijft erbij dat zijn voorstel de schatkist 240 miljoen euro moet opleveren.

Tweede Kamerfracties deden hem tijdens een overleg gisteren verschillende voorstellen om dit bezuinigingsbedrag binnen te halen door middel van alternatieve kostenbesparingen. De sectoren civiel en bestuursrecht zouden procedures kunnen versnellen en vereenvoudigen. Opstelten hoorde de voorstellen aan, maar zei dat ‘het één niet in de plaats van het ander kan komen.’

Tijdens een hoorzitting vorige week waarschuwden tal van beroepsorganisaties, waaronder de Advocatenorde, de Kamer dat de toegankelijkheid van de rechtspraak door de verhoging van de griffierechten in gevaar komt. Minister Opstelten bestrijdt echter dat griffierechten in bijvoorbeeld echtscheidingszaken en arbeidsrechtzaken excessief zullen stijgen. De bewindsman noemde de verhoging tijdens het Kameroverleg ‘verantwoord’. Dat zijn plan in strijd is met het EVRM, zoals GroenLinks beweerde, verwierp hij. Coalitiepartij CDA kondigde aan Opstelten ‘kritisch’ te blijven volgen. D66 wil volgende week een motie indienen tegen het plan van de minister. (bron: Nieuwsbrief Advocatenblad)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven