Gurpreet Kaur Singh (Ploum) over een toga in de zittingszaal

Student-stagiaire van de week is Gurpreet Kaur Singh. Gurpreet loopt stage bij Ploum. Een stage die zeker haar interesse voor de advocatuur heeft aangewakkerd. “Een loopbaan binnen de advocatuur sluit ik niet uit!”

Delen:

Gurpreet Kaur Singh

Gurpreet Kaur Singh (27) studeert Rechtsgeleerdheid (met als afstudeerrichting strafrecht) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij heeft inmiddels al haar vakken afgerond en verwacht vóór eind 2023 af te studeren. Zij loopt stage bij Ploum op de afdeling bestuurs-en strafrecht in september en oktober 2023.

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
Ik heb nog geen ervaring in de advocatuur, dus ik wilde graag een kijkje nemen in de keuken van de advocatuur en in het bijzonder in die van het strafrecht, meer specifiek nog in de wereld van het bijzondere strafrecht. Bijzonder strafrecht omvat namelijk strafbare feiten die men niet treft in het ‘klassieke’ strafrecht. Hierbij kan gedacht worden aan onder andere financieel-economisch strafrecht (bijvoorbeeld een arbeidsongeval door gevaarlijke omstandigheden dan wel belasting- of subsidiefraude) of milieustrafrecht (bijvoorbeeld het lozen van bepaalde stoffen in het water of overtreding van wetgeving omtrent afvaltransport). Deze wens, in combinatie met de Rotterdamse doenersmentaliteit binnen Ploum, en een leuk kennismakingsgesprek met een van de strafrechtadvocaten was voor mij doorslaggevend bij het maken van een keuze. 

Wat waren je verwachtingen vooraf en zijn die uitgekomen?
Ergens had ik de verwachting dat de advocatuur hoogdrempelig zou zijn, maar dit was helemaal niet het geval. Er heerst een open en positieve sfeer binnen Ploum, met ruimte voor goede en leuke gesprekken. Vanaf de eerste dag werd ik meegenomen in het reilen en zeilen van de (bijzondere) strafrechtspraktijk en dat bevalt me tot nu toe heel goed.

Daarnaast had ik met betrekking tot het bijzondere strafrecht de verwachting dat, wegens het specialistische karakter, de juridische vraagstukken niet gevarieerd zouden zijn. Ook dit is mij in de praktijk positief meegevallen. Ik heb in korte tijd verschillende opdrachten kunnen doen en daarmee ook veel geleerd over verschillende (sub)rechtsgebieden binnen het bijzondere strafrecht. 

Wat moet je zoal doen?
Ik ben vooral bezig met verschillende juridisch-inhoudelijke vragen van mijn team, waarvan literatuur- en jurisprudentieonderzoekjes vaak een onderdeel zijn. Maar regelmatig vinden er cliëntbesprekingen, cursussen en/of webinars plaats die je als student-stagiair(e) mag bijwonen.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Van een cliëntbespreking in het zuiden van het land met betrekking tot een strafrechtelijk onderzoek naar een arbeidsongeval, notuleren bij een gesimuleerd getuigenverhoor ter voorbereiding van onze cliënten tot aan het schrijven van een artikel; dit zijn toch wel de meest gedenkwaardige ervaringen die ik heb mogen meemaken tijdens deze stage. Maar ook alle beroepsmatige ervaringen en waardevolle feedback die ik heb meegekregen van de strafrechtadvocaten zal ik nooit vergeten.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Deze stage heeft mijn interesse voor de advocatuur zeker aangewakkerd, dus een loopbaan binnen de advocatuur sluit ik niet uit!

Waar denk je over tien jaar te staan?
Hopelijk in een toga in de zittingszaal. Welke toga dit zal zijn, laat ik in het midden.

 

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven