Nieuws

De Haan berispt voor prijsafspraak

Foto Depositphotos

De Raad van Discipline Arnhem-Leeuwarden heeft De Haan Advocaten op de vingers getikt wegens een ontoelaatbare prijsafspraak met gedupeerden van aardbevingsschade. De Haan bedingt succesfees bij cliënten, en dat is volgens de Raad van Discipline in strijd met het verbod op no cure no pay. Twee bestuurders en twee advocaten van het Groningse advocatenkantoor hebben een berisping gekregen.

Honderd euro

De Haan procedeerde via de zelf opgerichte Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) namens 3.500 gedupeerde huizenbezitters tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De cliënten legden ieder honderd euro in. Bij winst zou De Haan een provisie krijgen van vijf tot tien procent van de schadevergoedingen.

Belang van de cliënt

Deken Rob Geene trok echter aan de bel bij de Raad voor Discipline. Volgens de deken staat door de constructie niet het belang van de cliënt voorop, maar het financiële voordeel van het kantoor. De Raad van Discipline is het met hem eens. “Een advocaat mag de honorering van zijn werkzaamheden niet afhankelijk stellen van het resultaat van de zaak of afloop van een procedure,” aldus de Raad.

Verweven

Volgens de Raad kan de constructie ertoe leiden dat het advocatenkantoor niet uitsluitend het belang van de cliënten voorop stelt, maar meer gewicht gaat toekennen aan het kantoorbelang.” Ook is de tuchtrechter van mening dat het kantoor te veel verweven is met de stichting, waardoor De Haan handelt in strijd met de kernwaarden onafhankelijkheid en integriteit.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures
CODA – Gelderland Grensland (Rectangle)