De vroegere Amerikaanse generaal John Sheehan heeft op een hoorzitting in het Amerikaanse congres op 18 Maart 2010 een verklaring afgelegd, waarmee hij probeerde de geschiedenis te herschrijven. ‘Het is de schuld van de homo’s’, suggereerde hij tijdens de hoorzitting over ‘Don’t ask, don’t tell’, de regel dat je in het Amerikaanse leger wel homo mag zijn, als niemand het maar te weten komt. De oud-generaal beweerde van zijn Nederlandse collega gehoord te hebben dat door de aanwezigheid van homo’s in het Nederlandse leger het moreel van de troepen was gedaald. Dat zou de reden zijn geweest dat de Nederlandse militairen in 1995 gefaald hadden in het tegengaan van de massamoord in Srebrenica. “Een deel van het probleem was dat homo’s in het Nederlandse leger dienen,” beweerde Sheehan.
Als voormalig Tweede Kamerlid en woordvoerder in het dossier van de parlementaire enquete naar Srebrenica was ik geschokt door Sheehan’s paranoide homophobe hersenspinsels. Indertijd heeft de Parlementaire Enquetecommissie Bakker in het openbaar veel getuigen deskundigen gehoord, ook uit militaire hoek. Nooit heeft iemand ooit seksuele orientatie aangemerkt als relevante factor. De conclusie in het uitgebreide Nederlandse onderzoek was dan ook dat niemand anders dan Ratco Mladic verantwoordelijk is voor de massamoord in 1995, waarbij meer dan 7000 moslim jongens en mannen zijn geexecuteerd. Mladic was opperbevelhebber van het Bosnische Servische leger tijdens de oorlog met Bosnie. Door het Internationale Straf Tribunaal voor het voormalig Joegoslavie is hij aangeklaagd wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid vanwege zijn rol in de massamoord na de val van Srebrenica. Het was het ergste oorlogsmisdrijf op Europese bodem dat na de holocaust gedurende de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden.
Mladic is nog steeds een vrij man. Human Rights Watch heeft bij herhaling om zijn arrestatie en uitlevering aan Den Haag gepleit. Geen straffeloosheid voor oorlogsmisdadigers, maar de Servische autoriteiten hebben hem nog steeds niet opgepakt.
Op de een of andere manier dringt deze boodschap niet bij de oud-generaal Sheehan door. Hij sprak geen woord over Mladic. Hij toonde geen woede over de slachting van meer dan 7000 jongens en mannen. Nee, de oud-generaal had een andere zondebok gevonden: het was de schuld van de homo’s.
Gelukkig hebben Nederlandse politici en de oud- generaal van Breemen meteen krachtig geprotesteerd. Sheehan’s opmerkingen zijn beledigend voor homo’s en de Nederlandse militairen. Al heel lang rekruteert het Nederlandse leger soldaten vanwege hun lichamelijke en geestelijke kwaliteiten, ongeacht wat hun ras, huidskleur, seksuele orientatie of geloof is.
Toen ik nog Tweede Kamerlid was, heb ik met collega’s de Nederlandse militairen in Afghanistan bezocht. Zij verrichtten een moeilijke taak en deden dat vaak samen met de Amerikaanse troepen. Geen van de Amerikaanse militairen die ik toen gesproken heb, heeft zich in negatieve zin over het Nederlandse leger of homoseksualiteit uitgelaten. In de strijd tegen de Taliban gelden alleen de prestaties op de grond. Helaas leggen in de Amerikaanse discussie over de afschaffing van de ‘Don’t ask, don’t tell’ doctrine argumenten het af tegen politieke opvattingen. Het is de hoogste tijd dat ‘Don’t ask, don’t tell’ wordt weggestemd. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het Nederlandse of bijvoorbeeld het Britse leger minder presteert omdat het leger het beginsel van non-discriminatie en gelijke behandeling respecteert.
Op de begraafplaats van Washington staat een beroemde zerk bij het graf van Leonard Matlovich, een openlijk homoseksuele militair die in 1988 is gestorven. Op de steen staat geschreven:
“Toen ik in het leger was, gaven ze me een medaille omdat ik twee mannen had gedood, maar ontslag vanwege mijn liefde voor een man.”
Wanneer is de hypocrisie van ‘Don’t ask, don’t tell’ voorbij? Wanneer komt het Amerikaanse parlement bij zinnen en gaat het eindelijk de geschiedenis herschrijven?