Het Jonge NJV Seminar 2010

Delen:

Op 8 december organiseert de Jonge NJV, de onlangs opgerichte jongerentak van de Nederlandse Juristen-Vereniging, een seminar. Het seminar staat onder dagvoorzitterschap van Ivo Giesen, hoogleraar Burgerlijk recht aan de UU, tevens initiatiefnemer van de Jonge NJV en bestuurslid van de NJV. Het onderwerp is de ‘Constitutionele toetsing in Nederland’.

Daarmee wordt gerefereerd aan het initiatiefwetsvoorstel van Femke Halsema dat reeds in eerste lezing door de Staten-Generaal is aangenomen en inmiddels opnieuw bij de Tweede Kamer ligt. Maar is een dergelijke, grondwettelijke toetsing van formele wetten in Nederland wel wenselijk en noodzakelijk? Voorstanders zullen zeggen van wel. Maar er zijn ook argumenten om de situatie te laten zoals deze nu is. Zo kennen wij in Nederland een scheiding van rechterlijke en wetgevende macht. Daardoor behoudt de rechter, ook als het politieke klimaat verandert, zijn onafhankelijke status. Dit biedt de burger de garantie van onpartijdigheid. Daarnaast kunnen wetsvoorstellen – zoals dat onlangs gebeurde met de Krakerswet – nu ook al aan het Europees Verdrag Rechten van de Mens getoetst worden. Op het door de Jonge NJV georganiseerde seminar zullen vóór- en tegenargumenten met betrekking tot de constitutionele toetsing van wetten op verschillende rechtsgebieden tegen elkaar worden afgewogen. (bron: Universiteit Utrecht)

Klik voor meer informatie hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven