Hoge Raad krijgt vrouwelijke president

Delen:

_PGP9877 Dineke de Groot - Hoge Raad  lage resolutie II (003)
Foto: Piet Gispen, Den Haag

Dineke de Groot wordt de nieuwe president van de Hoge Raad. Zij volgt per 1 november Maarten Feteris op.

De ministerraad heeft besloten Dineke de Groot voor het presidentschap voor te dragen op voorstel van minister Dekker (Rechtsbescherming). De Hoge Raad zocht een integere, betrokken, stimulerende, samenbindende en waar nodig daadkrachtige leider als nieuwe president, zo bleek eind januari uit de profielschets. En tevens moest de opvolger van Feteris een bruggenbouwer zijn die op het hoogste politieke, bestuurlijke en rechterlijke niveau effectief overleg kan plegen en adviseren.

Eerste vrouwelijke president

De Groot is de eerste vrouwelijke president sinds de oprichting van de Hoge Raad in 1838. In een persbericht van de Hoge Raad zegt ze daarover:  “Toen ik in 2012 bij de Hoge Raad kwam werken, was nog geen vijftien procent van de leden van de Hoge Raad een vrouw. Dat is nu bijna veertig procent. Dat percentage neemt nog steeds gestaag toe. Ik ben er trots op dat onze organisatie in de afgelopen jaren op eigen kracht naar een beter evenwicht in de man/vrouw-verhouding is gegroeid. Het voelt goed dat daarvan nu onderdeel is dat het ambt van president ook door een vrouw kan worden vervuld.”
De Groot zegt dat ze als president zichzelf wil zijn. “En ik hoop dat ik dan een goede president zal zijn.”

Bijzonder hoogleraar

De Groot (1965) volgde de raio-opleiding en begon in 1997 als rechter in de rechtbank Amsterdam. Vanaf 2012 is ze werkzaam bij de Hoge Raad in het civiele recht en het belastingrecht, eerst als raadsheer en vanaf 1 januari 2018 als vicepresident. Daarnaast is De Groot bijzonder hoogleraar Rechtspraak en conflictoplossing aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
In 2018 won De Groot de tweejaarlijkse NJV-prijs, die wordt toegekend aan een jurist die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de rechtsontwikkeling. In het juryrapport werd De Groot een vooraanstaand en invloedrijk jurist genoemd, die veel publicaties op haar naam heeft staan over onder andere het civiele procesrecht, rechtsontwikkeling en deskundigenbewijs.

Maarten Feteris zal als zijn presidentschap erop zit weer volledig in de belastingkamer werkzaam zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven