Hondenjurisprudentie: ‘gebrekkige’ pups, bijtgrage buldogs en omgangsregelingen

Meestal levert een hond in huis veel plezier op. Maar soms loopt het anders en brengt een hond zijn baasje flink in de problemen. Dat leidt regelmatig tot ‘hondenzaken’ bij de rechter. In het boek ‘In het belang van de hond’ heeft Michel Knapen jurisprudentie verzameld waarin honden een rol spelen.

Delen:

Depositphotos_616085900_S-honden verkleind
beeld: Depositphotos

Wie mag Woef hebben? Het is een vraag die na een scheiding nogal eens aan de rechter wordt voorgelegd. Die laat soms het belang van het dier prevaleren. Zoals bijvoorbeeld in een zaak bij de rechtbank Limburg, waarin een ex-echtpaar elkaar de hond betwist. Die verblijft al ruim anderhalf jaar bij de ouders van de vrouw, waar hij goed wordt verzorgd en voldoende ruimte heeft. De vrouw woont er sinds de scheiding ook, terwijl de man kleinbehuisd is en regelmatig in detentie zit. Bij hem is de hond niet van adequate opvang verzekerd vindt de rechtbank, en bovendien zou de hond als hij naar de man gaat opnieuw uit een veilige en vertrouwde omgeving worden gehaald.

Kantoorhonden

Het is een van de zaken die wordt beschreven in In het belang van de hond. Juridisch journalist en Mr.-nieuwsredacteur Michel Knapen – die zelf niets met honden heeft − schreef het als uitvloeisel van een artikel over ‘kantoorhonden’. Daarin vertelde een aantal advocaten en notarissen over de viervoeter(s) die op hun kantoor rondlopen.

Rechten en plichten

Het boek beschrijft de rechten en plichten van hondeneigenaren, en laat zien dat baasjes flink in de problemen kunnen komen met hun hond. Wat bijvoorbeeld als de hond zijn tanden zet in een andere hond, of in een mens? Wie is er aansprakelijk als een pup al kort na de aanschaf ziek wordt of zelfs dood gaat? Hoe zit het als buren klagen over overlast door voortdurend blaffende honden? Of als mensen hun honden verwaarlozen?

Kostbare procedure

In hoofdstukken over onder meer verkeerde aankopen, overlast door honden, mishandeling van honden, quarantaine, hondsdolheid en hondenbelasting worden tal van juridische kwesties waarin honden en hun eigenaren verzeild kunnen raken besproken. Knapen doet dit aan de hand zeventig rechtszaken, meestal aangespannen door de eigenaren. Wat uit deze gevallen wel duidelijk wordt: wie een hond heeft, vecht ervoor, ook al kan dat een langdurige en kostbare procedure betekenen.

Michel Knapen, In het belang van de hond – rechten en plichten van de hondenbaas, Celsus juridische uitgeverij

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven