Kantoorhonden zijn gewaardeerde collega’s en ‘zorgen voor gezelligheid’

De kantoorhond is bezig met een opmars bij advocaten- en notariskantoren. Hij staat op de website bij het team, wordt een ‘gewaardeerde collega’ genoemd en zorgt voor gezelligheid, afleiding, ontspanning en beweging. “De schoonmakers zijn er niet blij mee.”

Delen:

Kantoorhonden zijn gewaardeerde collega’s, ‘zorgen voor gezelligheid’ - Mr. online
Enkele van de kantoorhonden van Corten De Geer Vastgoedadvocaten. V.l.n.r. Poes (met Maaike Cohen), Polly (met Jeroen Corten) en Leo (met Jeroen Groenewoud).

Bij Van Wassenaar Wytema letselschade-advocaten (Haarlem) heet hij Karel. Bij Turnaround Advocaten (Best) Olly. Op advocatenkantoor Van der Weijst in het Brabantse Gemonde loopt Cookie rond. Op de foto op de website draagt ie een befje, en maakt deel uit van het team (van twee advocaten). Het Amsterdamse TOON Advocaten heeft Einstein als kantoorhond. En Advorius Advocaten in het Limburgse Steyl schrijft op hun website nadrukkelijk dat sollicitanten niet bang moeten zijn voor de kantoorhond.

Ook het notariaat kent inmiddels de kantoorviervoeter. Bij Amson & Kolhoff Notarissen (Amstelveen) is Cooper de ‘Loyal Dogs Manager’ en bij Notaris Nielsen (Groningen) staat de naamgever op de website blij met zijn teckel Keet in z’n armen. Tegen NRC zei Nielsen onlangs: “Als je me vraagt of ik de hond zou thuislaten ten faveure van een steengoede sollicitant die niet tegen honden kan, dan vind ik dat moeilijk. Vermoedelijk vinden we zo iemand dan toch niet goed passen bij ons kantoor.”

De gerechten? Segra is de hulphond van een van de medewerkers van de afdeling Facilitair van de rechtbank Rotterdam. Volgens persvoorlichter Pelle Biesmeijer mogen collega’s en rechtzoekenden hun hulphond meenemen naar de rechtbank, maar gezelligheidshonden niet. “Onze afdeling denkt erover na er toch een te nemen. Misschien dat collega’s die een hond hebben deze af en toe meenemen. Maar we moeten dat wel nog zien te regelen.”

Aanwinst

De kantoorhond is bezig met een opmars en ook steeds meer juridische dienstverleners vinden het prettig als er een trouwe natte neus aanwezig is. Esther Brugman (Brugman Advocatuur, Berghem) spreekt van een ‘zeer gewaardeerde collega’. “Een aanwinst op kantoor, die ook haar eigen functies bekleedt. Haar aanwezigheid maakt ons kantoor gezelliger, gezonder en leuker.” Volgens Sandra Bremen (Baltus Bremen Advocaten, Landgraaf) heeft een kantoorhond een geruststellende werking op cliënten. “In stresssituaties is het ijs snel gebroken en voelen cliënten, als ze emotioneel zijn, zich vertederd als de hond op hun voeten gaat liggen.” Violet Mols (Mols Notariaat in het Limburgse Neer) vindt de aanwezigheid van de twee kantoorhonden ‘zo gezellig’ en spreekt ook van een ‘ijsbreker’.

Marienjo Floors, Lydia van den Heuvel-Rijnierse en George (Mensch Arbeidsrecht Advocatuur)

Dwergpincher George (3,5 jaar) is al zijn hele leven de kantoorhond van advocaat Lydia van den Heuvel-Rijnierse (Mensch Arbeidsrecht Advocatuur, ‘s-Hertogenbosch). “Als George er is, is het huiselijk gezellig op kantoor. Hij ligt vaak luid snurkend onder een dekentje te slapen. Hij komt knuffelen, bedelen om een wortel of vraagt om zijn bal weg te gooien. Hij zorgt daarmee ook voor ontspanning. Dat George moet worden uitgelaten draagt hier natuurlijk ook aan bij. Zonder George zou ik op drukke dagen een wandeling in de middag overslaan.”

De hond wordt wel meestal bij cliënten weggehouden. George is iets waakser dan wenselijk, zegt Van den Heuvel-Rijnierse, en hij blaft graag als er nieuwe mensen op ‘zijn’ kantoor komen. Als hij blaft tijdens het telefoneren wordt hij naar een andere ruimte gedirigeerd. “George ligt regelmatig op mijn schoot op een kluifje te kauwen. Dit was ook eens zo tijdens het telefoneren, tot een cliënt ‘smakelijk’ zei omdat hij dacht dat ik aan het eten – en smakken – was. Ik vraag me af hoe vaak andere cliënten tijdens het telefoneren hebben gedacht dat ik aan het smakken was, maar er niets van hebben gezegd.”

Gasthond

Bij Brugman Advocaten maakt Izzy (2016) al bijna zeven jaar als labrador deel uit van het team. “Hoe ouder ze werd en beter ging luisteren, hoe meer ze voor kantoor kan betekenen”, zegt Brugman. Haar taken bestaan veelal uit ‘kalmeren, opvrolijken en geruststellen’ van iedereen die ze tegen komt. “Ze biedt advocaat-stagiairs ook troost als ze in de pittige materie moeten duiken. Ze biedt ook afleiding. Ze zorgt ervoor dat je je nooit alleen voelt op kantoor. Mij als baasje geeft ze ook steun. Vaak komt ze op mijn voeten liggen en als dat te lang duurt, gaat ze aandacht vragen, waardoor ik verplicht ben mijn werk even neer te leggen en op te staan. Ik pak voor haar wat te drinken en neem daarna weer met een frissere blik achter mijn pc plaats.”

Izzy (Brugman Advocatuur)

Bovenal is Izzy de afgelopen jaar erg gegroeid in haar rol als ‘gasthond’ voor de cliënten. “Zij begroet hen vaak al voor het raam. Natuurlijk houden wij haar wel gescheiden van de cliënten in de wachtkamer. Voor het raam staat ze te kwispelen en vaak met haar knuffeltje in haar bek, om de cliënten welkom te heten.” De secretaresse krijgt vaak de vraag: “Mag de deur al open en mogen we haar aaien?”

“Meermaals hoor ik van cliënten: ‘Ik zag er zo op om hier vandaag bij u mijn verhaal te gaan doen. Maar toen ik mezelf naar uw kantoor had gesleept en uw hond zag, viel alle spanning van mij af.’ Het mooiste compliment ooit.” Er zijn zelfs cliënten die vragen bij het maken van een afspraak of de hond er dan ook is. “Maar soms moet de hond in een andere kamer. We blijven verlener van zakelijke diensten en daarbij past onze vrolijke viervoeter somt niet helemaal.”

IJsbreker

Vergelijkbare ervaringen heeft Sandra Bremen (Baltus Bremen Advocaten). Daar heet de kantoorhond Bér, een labradoodle. Acht weken was hij toen Bremen hem in huis nam en direct werd meegenomen naar kantoor. Cliënten vinden het over het algemeen heel leuk, zegt Bremen. “Ze hebben veel aandacht voor de hond en zijn zelfs teleurgesteld als hij er niet is als ze op afspraak komen.” Nog een voordeel: “Wij worden gedwongen om in de middagpauze even de benen te strekken en naar buiten te gaan.” Maar in een praktijk met veel cliënten van buitenlandse afkomst kan een kantoor ook een nadeel zijn: “Ik merk dat Irakezen, Syriërs en Afghanen niks met honden hebben.”

Scarlett (Mols Notariaat)

Wat drukker is het bij Mols Notariaat. Daar lopen Scarlett (‘hoofd balletjes), de Jack Russelterrier van de notaris, en Poppy (‘beveiliging’), de Mechelse herder van de kandidaat-notaris rond. Hiervoor waren dat Thijs en Tiamo, die beide nog op de website staan maar niet meer in dienst zijn. Ook andere kantoormedewerkers nemen hun hond van tijd tot tijd mee, dan huppelen ook vaak Guusje, Lou en Yaika rond.

Kantoorhonden zijn een goede ijsbreker in het contact met cliënten, zegt kandidaat-notaris Violet Mols. “We zien graag dat cliënten zich op hun gemak voelen. De huiselijke sfeer op ons kantoor, die mede ontstaat door de kantoorhonden, draagt hieraan bij. Bovendien moeten we geregeld een rondje lopen, wat voor iedereen gezond is.”

Cliënten komen overigens niet ongewenst met de honden in aanraking. De honden kunnen terecht in een tuin of ze liggen in hun bench als er afspraken zijn met cliënten. “Het komt vaak voor dat zij aangeven het leuk te vinden als de honden erbij zijn. Terugkerende gezichten willen nog wel eens snackjes voor ze meenemen.” Nadelen zijn er ook, zegt Mols. Zo moet je goed op je lunch letten want onbewaakt eten kan zo gekaapt zijn. “Zo had Poppy eens de kaas van het brood gegeten en de boterhammen laten liggen.”

Gemoedelijke sfeer

Nog drukker is het bij Corten De Geer Vastgoedadvocaten (Amsterdam), met zes kantoorhonden: Polly en Rakker (beide gemengd ras), Henk (Mechelse herder), Sgt. Pepper en Poes (beide ruwharige dwergteckels) en Leo (Rhodesian Ridgeback). En dat gaat goed, zegt Jeroen Groenewoud. Hij is sinds enkele weken in dienst en nam toen Leo mee. “De meeste honden kunnen goed met elkaar opschieten en zijn sociaal. De meeste medewerkers zijn dol op de honden. Alleen de schoonmakers niet.” Honden zorgen voor een gemoedelijke sfeer op kantoor, zegt Groenewoud. “Je komt nog eens buiten om een rondje te lopen. En iedereen krijgt zo nu en dan bezoek van een van de honden en dat zorgt ook weer voor ontspanning op de werkvloer.” Van cliënten krijgt het kantoor alleen maar positieve reacties. “Er reageerde iemand op een LinkedIn-post waarin Leo en ik welkom werden geheten met de boodschap dat hij ook maar een hond moest nemen, zodat hij ook bij ons kon komen werken.” Het enige nadeel van een kantoorhond is “dat je ook naar buiten moet als het regent”. En: “Een van de honden heeft wel eens aan een kunstwerk geknabbeld. Dat vonden we op kantoor niet leuk, maar de kunstenaar zelf kon er gelukkig om lachen.”  De kosten van de honden (voeding, dierenarts) drukken niet op de kantoorbegroting, dat wordt door de baasjes zelf betaald. “Kantoor betaalt alleen het water dat de honden drinken”, zegt Groenewoud.

Goed werkgeverschap

Sandra Bremen en Bér (Baltus Bremen Advocaten)

Niet voor elk kantoor is een kantoorhond geschikt, denken de baasjes. “Bij een goede samenwerking moet er een klik zijn vanuit beide kanten”, zegt Esther Brugman. “De hond moet kwaliteiten hebben – lief en rustig zijn, niet blaffen, niet springen – en de werkgever en andere collega’s moeten beschikken over een beetje liefde voor honden.” Sandra Bremen is voorstander van een hond op kantoor “maar het moet wel een hond zijn die past binnen zo’n setting. Hij moet rustig zijn, vriendelijk voor mensen en vooral heel goed luisteren.” Een hond moet goed gesocialiseerd zijn, vindt Violet Mols, en mag nooit een gevaar zijn voor vreemden. “Je moet er rekening mee houden dat sommige mensen angst hebben voor honden, dus ze moeten ook kunnen worden afgezonderd. Verder is het belangrijk dat de hond niet continu aandacht vraagt, er moet natuurlijk wel gewerkt worden.”

Arbeidsrechtadvocaat Lydia van den Heuvel-Rijnierse kiest voor een meer juridische benadering. “Je moet rekening houden met de werknemers van het kantoor. Als een werknemer bang of allergisch is voor honden, kan het hebben van een kantoorhond in strijd zijn met de arbeidsrechtelijke verplichtingen van een advocatenkantoor, bijvoorbeeld op grond van de Arbeidsomstandighedenwet en goed werkgeverschap.”

Oproep

Heeft uw kantoor (advocaten, notarissen, andere juridische dienstverleners) ook een kantoorhond? Stuur een foto in (knapen@mr-magazine.nl) met minstens één van de medewerkers met de hond, genomen in uw kantoor en zet erbij wie op de foto staat. De leukste foto’s plaatsen we op deze website.

Pippi (links, twee jaar geleden uit Roemenië geadopteerd) en Guusje (acht jaar geleden uit het asiel in Breda) van Prinsenhof Notarissen. Anne-Marie Snel: “Zelf ben ik notaris in Prinsenbeek (Breda) en mijn hondjes gaan gewoon mee naar kantoor. Ik werk in een dorp en men kent mij al als de ‘notaris met de hondjes’. Laatst moest ik bij een recordpoging voor de langste fiets zijn, elders in het dorp, en bij aankomst vroeg men waar de hondjes waren. De meeste cliënten vinden het leuk. Eentje ligt altijd bij mij op de kamer. In de avond lopen ze door kantoor heen en aangezien onze voordeur dan nog niet op slot is, fungeren ze ook als waakhonden. Als er mensen zijn die het echt niet leuk vinden dan doe ik haar even in een andere kamer.”
De Labrador Mason van Vallei Advocaten & Mediators. Links: Martijn Groot Kormelink. “Op ons kantoor is Mason als Chief Happines Officer verantwoordelijk voor het welzijn en het geluk van alle medewerkers en vaak ook voor de gasten van ons kantoor. Iedere keer deelt hij zijn positieve aandacht met iedereen, zo beginnen we dag altijd vrolijk! Zijn lieve karakter en zijn onvermoeibare enthousiasme maken hem een waardevolle aanwinst voor onze zes advocaten.”
Kantoorhond Donna, de puppy van Dieuwke Borger. Samen met compagnon en jurist Mary Smith runt zij BorgerSmith Makelaars & Taxateurs in Amstelveen. “We hebben net foto’s laten maken met Donna voor dierendag.”
Roef, de kantoorhond van Boels Zanders, vestiging Maastricht. Links staat advocaat bestuurs- en omgevingsrecht Jan Stoop. “Roef is een dierbare kantoorgenoot die zijn baas zo nu en dan vergezelt en op gepaste wijze deelneemt aan het kantoorleven. Een vrijmibo of feestje op kantoor vindt zij heerlijk. De dan aanwezige hapjes spelen een niet onbelangrijke rol.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven