Honderd jaar professor Sanders: politiek, recht & kunst

Delen:

Piet-SandersProf. mr. Piet Sanders, een van Nederlands markantste juristen, werd vrijdag 21 september honderd jaar oud. Om dit te vieren werd de dag ervoor een speciale bijeenkomst gehouden op de Erasmus School of Law. Genodigden waren studenten, alumni, medewerkers en partners van de Erasmus School of Law en vrienden en familie van Sanders. Helaas kon Sanders er, vanwege zijn hoge leeftijd, zelf niet bij zijn. Zijn zoon echter was wel aanwezig en genoot met volle teugen van de viering.

Drieluik

De bijeenkomst stond in het teken van het eren van prof. Sanders op de drie gebieden waarop hij zo’n prominente rol heeft gespeeld, namelijk politiek, recht en kunst.

Goede vriend Ad van Liempt (journalist, publicist, programmamaker en auteur van het recent verschenen boek Nederland valt aan. Op weg naar oorlog met Indonesië 1947) vertelde vol overtuiging over Sanders’ politieke carrière als voormalig adviseur van de Nederlandse overgangsregering na de Tweede Wereldoorlog, en in het bijzonder over Sanders’ rol bij de onderhandelingen met Soekarno over de onafhankelijkheid van Indonesië in 1946-1947. Sanders probeerde in deze strijd tussen Nederland en Indonesië de vrede te bewaren en een oorlog te voorkomen. Hij werd hierom door landgenoten niet altijd gewaardeerd. Om zijn verhaal te illustreren citeerde Van Liempt uit dagboeken van Sanders en collega-politici uit die tijd. De verhalen namen je even terug in de tijd en toonden eens temeer aan wat een bijzondere rol Sanders heeft gespeeld tijdens de onderhandelingen met Soekarno.

Na het onderwerp ‘politiek’ volgde een muzikaal intermezzo. We luisterden naar een van Sanders favoriete pianostukken. Na afloop hiervan kreeg prof. mr. Vino Timmerman (hoogleraar Erasmus School of Law, advocaat-generaal bij de Hoge Raad) het woord. Hij studeerde aan de Rotterdamse rechtenfaculteit in de tijd dat Sanders hier decaan was en is zelfs nog zijn student-assistent geweest. Timmerman sprak over zijn persoonlijke ervaringen met Sanders, maar vooral ook over de vernieuwende, pionierende rol van Sanders op het gebied van het arbitrage- en ondernemingsrecht. Sanders heeft het grootste deel van zijn leven aan het recht gewijd. Zo was hij advocaat, hoogleraar, heeft hij meerdere juridische tijdschriften opgericht (bijvoorbeeld het Tijdschrift voor Arbitrage), heeft hij talloze publicaties op zijn naam staan en wordt hij gezien als de geestelijke vader van de Europese naamloze vennootschap. Bovendien was Sanders de grondlegger van de Rotterdamse Faculteit der Rechtsgeleerdheid, later omgedoopt tot de Erasmus School of Law.

Als laatste sprak drs. Diana Wind (directeur Stedelijk Museum Schiedam). Zij vertelde onder meer over de tentoonstelling ‘Piet en Ida Sanders: Een leven met kunst’ en over Sanders’ grote liefde voor de kunst. Sanders is een groot kunstliefhebber en eigenaar van een indrukwekkende collectie kunstwerken. Noemenswaardig is bovendien dat Sanders samen met zijn inmiddels overleden vrouw vele beginnende kunstenaars die later uitgroeiden tot grote bekenden, financieel heeft ondersteund in zware tijden. Karel Appel is hiervan een voorbeeld.

Het was een bijzondere bijeenkomst voor een bijzondere man met vele gezichten. De verhalen die tijdens deze bijeenkomst verteld werden waren inspirerend en herinnerden niet alleen aan het veelbewogen leven van Sanders, maar ook aan de veelbewogenheid van de afgelopen eeuw.

De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel en, heel toepasselijk en geheel in de stijl van Sanders, een expositie. Sanders, als groot kunstliefhebber, zou deze expositie vast gewaardeerd hebben.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven