Hoogleraar gaat relatie onderzoeken tussen criminaliteit en stadsgeografie

Hoe beïnvloeden toerisme, mobiliteit, schoolkeuze, digitalisering en segregatie misdaad en overlast? Dat wordt aan de Universiteit van Amsterdam onderzocht binnen de nieuwe leerstoel Stedelijke geografie van criminaliteit en veiligheid.

Delen:

Hoogleraar gaat relatie onderzoeken tussen criminaliteit en stadsgeografie - Mr. online
Foto: Depositphotos

De geografische criminologie is al ruim twee decennia een van de speerpunten van het NSCR. Bij de invulling van de leerstoel beoogt de nieuwe bijzonder hoogleraar Wim Bernasco de stadsgeografie en de criminologie met elkaar te verbinden door misdaad en misdaadbestrijding te bestuderen vanuit het perspectief van de stadsgeografie. Dat betekent dat onderzocht wordt of en hoe sociaal-ruimtelijke processen als toerisme, dagelijkse mobiliteit, schoolkeuze, digitalisering en segregatie verband houden met misdaad, overlast en veiligheidszorg. Een belangrijk thema is de vraag welke rol misdaad, overlast en veiligheidszorg spelen bij het ontstaan, voortbestaan en verdwijnen van sociaal-ruimtelijke ongelijkheden.

Samenwerking

De leerstoel Stedelijke geografie van criminaliteit en veiligheid is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en het Nederlandse Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, en is ondergebracht bij de programmagroep Stadsgeografie van de Faculteit Maatschappij en Gedrag. De bijzondere hoogleraar combineert deze functie met zijn huidige baan als senior onderzoeker bij het NSCR. Daar deed hij al onderzoek naar criminele locatiekeuze, dadermobiliteit, jeugdige veelplegers en interacties tussen daders, slachtoffers en omstanders.

Ruimtelijke analyse van criminaliteit

Wim Bernasco studeerde psychologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1994 in de sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij werkt sinds 2000 bij het NSCR. Van 2013-2023 was hij bijzonder hoogleraar Ruimtelijke analyse van criminaliteit aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven