Het Chinese staatsbedrijf Huaneng neemt voor 1.232 miljard dollar een belang in de Nederlandse entiteit InterGen over van het Indiase GMR Group. InterGen is een van oorsprong Amerikaans energiebedrijf met 12 energiecentrales. Huaneng verwerft hiermee een stevigere basis buiten China.
Adviseurs Huaneng Group:
Houthoff Buruma (Alexander Kaarls, Samir Boufadiss, Philippe Stille, Kamla Besancon), Skadden Arps (Simon Cowled, Alan Schiffman, Adam Cheng)
Adviseurs GMR Infrastructure:
De Brauw Blackstone Westbroek (Ton Schutte, Julie Nieuwe Weme, Martin van Olffen, Rene Clumpkens, Niels Geuze, Nick van Dijk, Mauricette Schaufeli), White & Case (Nandan Nelivigi, John Leary, Liz Palmer, Someera Khokhar, Amiko Sudo)
Ton Schutte, dealmaker voor De Brauw Blackstone Westbroek: “De combinatie van jurisdicties in deze deal – Nederland, India, China, Canada – leverde een mooie uitdaging op en zorgde voor bijzondere communicatieproblemen, cultureel maar zeker ook in praktische zin. Wij stonden GMR Infrastructure ook bij toen zij in 2008 het 50% belang in InterGen van AIG overnam, voor iets meer dan 1 miljard dollar. In iedere aankoop of divestment van een 50% belang in een 50-50 joint venture zijn aspecten van governance aandachtspunt. De joint venture verhoudingen werden door Nederlands recht beheerst en de uitwerking van de verkoop van dat 50%-belang is een hoofdzakelijk Nederlandse kwestie. Voor GMR was dit een strategische zet; dit bedrijf wil meer kapitaal inzetten in de Indiase markt. De koper, China Huaneng Group, heeft al de operatie van 154 power plants in handen en krijgt door de aankoop van dit 50% belang toegang tot centrales in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Australië en de Filippijnen. Het was heel prettig dat de strategische belangen zo duidelijk waren; dat maakt het overwinnen van juridische obstakels en complicaties gemakkelijker.
In het onderhandelen met Chinezen zijn persoonlijke relaties belangrijk. Het is niet steeds genoeg om mooie en sluitende juridische concepten uit te leggen. In de nabije toekomst verwacht ik absoluut veel meer Chinese partijen in de Europese markt. Chinese kopers zijn met name geïnteresseerd in de minerals en energie sector en zijn ook actief in andere markten voor grondstoffen. Voorbeelden van overnames in de energiesector in 2010 zijn de overname van EDF Energy (UK) door Investor Group (China), de overname van Sybcrude (Canada) door Sinopec (China), de overname van Expansion Transmissao (Brazilië) door State Grid (China) en de overname van een belang in AES Corp (USA) door China Investment (China). Het is dus niet verrassend dat dit belang in InterGen door een Chinese partij is gekocht en we verwachten meer Chinese – en bijvoorbeeld ook Indiase – kopers te zien op deze en later ook andere markten. Wij hebben kantoor Beijing geopend met het oog op de toenemende foreign direct investments Nederland – China, zowel inbound als outbound. De Chinese M&A activiteit over de afgelopen 12 maanden is ongeveer 6% van de wereldwijde M&A activiteit maar de Chinese GDP is bijna 9% van het GDP en het lijkt er dus op dat er nog veel ruimte is voor groei in M&A door en met Chinese partijen.”